Hlavní obsah

Diviš: Na rozdíl od Babiše bych nedopustil, aby v covidu umírali nevinní lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát Karel Diviš se v rozhovoru pro Novinky ostře vymezil vůči svému protivníkovi v lednových prezidentských volbách expremiéru Andreji Babišovi. Při otázce, čím by se od něj lišil, odpověděl, že by nenechal umírat během covidové pandemie nevinné lidi kvůli obavám ze ztráty politických bodů.

Diviš: Na rozdíl od Babiše bych nedopustil, aby v covidu umírali nevinní lidé.Video: Novinky

 

Reklama

Článek

Jedním z předvolebních hesel prezidentského kandidáta Karla Diviše je #divišemístobabiše. Podle něj není smyslem se vymezit apriori vůči bývalému premiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, ale ukázat, že voliči mohou volit i nadstranického a běžného člověka, který také něco v životě dokázal. V předvolebním rozhovoru pro Novinky svého soupeře tvrdě zkritizoval.

„Nikdy bych nedopustil to, aby umírali v covidu nevinní lidé. Tady byla covidová krize, oprávněně se říkalo, že se nesmí zahltit nemocnice pro banální operace, je potřeba vyhlásit nouzový stav. Když přicházely krajské volby nebo Vánoce, tak přišli epidemiologové a říkali premiérovi, že je potřeba to zavřít, pak ale přišli jeho mediální poradci a řekli, že by to mohlo znamenat méně procent v krajských volbách nebo by to mohlo naštvat lidi o Vánocích, a nouzový stav se neudělal,“ opřel se Diviš do Babiše za jeho počínání v době covidové krize.

„Jsou na to důkazy, dokonce znám některé lidi, kteří na těch jednání byli. Takže z mého pohledu umírali úplně zbytečně touto logikou nevinní lidé, a to bych já nikdy nedopustil.“ dodal.

Staroměstské náměstí pokrylo přes 22 tisíc křížů

Domácí

Pandemie covidu na Česko udeřila v březnu 2020, během Babišovy vlády. Do konce jeho působení v čele kabinetu zemřelo s covidem přes 30 tisíc lidí a Česko se týdny pohybovalo na špici světového žebříčku s nejvyššími počty zemřelých v přepočtu na milion obyvatel. Část veřejnosti velkou část zemřelých dávala za vinu tehdejší vládě, že situaci nezvládla.

Nedostatečný postup vlády připustil vloni v září i epidemiolog Roman Prymula, když řekl, že až „takových patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo, pokud by tady byla v tu chvíli restriktivnější opatření“. Prymula byl v době covidové krize jedním ze čtyř ministrů zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše, a to od 21. září do 29. října 2020.

Babiš kritiku či pochybení svého kabinetu odmítal.

Celý rozhovor s Karlem Divišem si můžete poslechnout zde:

Karel Diviš – prezidentské studioVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám