Hlavní obsah

Češi jsou připraveni Poláky při napadení bránit, ujistil Lipavský v polštině. Babiš se podle něj v kampani radikalizuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí uklidnil české spojence a tvrdě odsoudil výrok prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO). Ten v neděli zpochybnil českou pomoc v případě napadení Polska, což se následně snažil korigovat. Představitelé pobaltských států v reakci na Babiše uvedli, že oni by vojáky na pomoc ČR vyslali.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český ministr zahraničí Jan Lipavský při českém předsednictví v Radě EU

Reklama

Článek

„Andrej Babiš se během volební kampaně radikalizuje. Bohužel se naplňují má slova, že je nedůstojný proruský chaotik, nikoliv diplomat,“ poznamenal v narážce na Babišovu kampaň, v níž expremiér vyzdvihuje své údajné diplomatické kvality proti vojenské minulosti svého konkurenta v boji o Hrad Petra Pavla.

Foto: David Taneček, ČTK

Billboard prezidentského kandidáta Andreje Babiše

„Česká republika dostojí všem svým závazkům. Díky členství v NATO jsme součástí nejsilnějšího vojenského bloku na světě. Je také na nás, abychom byli připraveni a silní. Babišův výrok tvrdě odsuzuji,“ uvedl Lipavský před pondělním jednání Rady pro zahraniční věci (FAC) v Bruselu.

Šéf diplomacie dodal, že s žádným z českých partnerů Babišovy výroky zatím neřešil. Uvědomují si podle něj, že se jedná o předvolební kampaň a téma je citlivé.

Ještě před příchodem na jednání Lipavský na Twitteru napsal vzkaz v polštině, ve kterém stojí, že Češi dobře vědí, co znamená polské heslo „Za naši a vaši svobodu“.

„Jsme nejen sousedé, ale také strategičtí partneři a Češi budou vždy připraveni Poláky bránit,“ pokračuje text.

Babiš v televizní debatě, v níž se utkal s protikandidátem Petrem Pavlem, odpovídal na otázku moderátora, zda by Česko mělo poslat vojáky na pomoc Polsku či pobaltským státům, jež jsou českými spojenci v NATO, v případě jejich napadení.

„Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ uvedl.

Babiš požádal Zemana, aby to v úterý u polského prezidenta vyžehlil

Prezidentské volby

Babišova slova nezůstala bez povšimnutí v Polsku i pobaltských zemí. Tyto země se z geografických důvodů cítí nejvíce ohroženy Ruskou federací, jež loni napadla Ukrajinu. Podle lotyšského ministra zahraničí Edgarse Rinkēvičse Babiš svá slova přehnal.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis pro změnu uvedl, že Litva článek 5 Severoatlantické smlouvy dodrží, pokud by napadeným státem byla Česká republika. Ke stejnému závazku se přihlásil i jeho estonský protějšek Urmas Reinsalu.

Po reakci, kterou výrok vyvolal, Andrej Babiš svá slova do pondělí několikrát korigoval. Na Twitteru napsal, že nechtěl na hypotetickou otázku odpovídat a že pokud by reálně k napadení došlo, pochopitelně by článek 5 dodržel.

Babiš by vojáky na pomoc Polsku poslal. Jen o tom nechtěl mluvit, hájí ho špičky ANO

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám