Hlavní obsah

Babišovou výzvou k sázkám na něj se zabývá ministerstvo financí

Aktualizováno

Ministerstvo financí prověří, zda se neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš svou výzvou k sázení na volby s příslibem zisku nedopustil porušení zákona o propagaci hazardu. Policie obdržela několik podnětů. Informovala o tom Česká televize.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš

Reklama

Článek

Babiš minulý týden ve čtvrtek připomněl v rámci předvolební kampaně voličům, že kurz na jeho výhru je vysoký, a nabádal je, aby si vsadili na jeho vítězství a pak šli k volbám, aby vyhrál. S tehdejším kurzem 12:1 mohli při vsazení 1000 korun vyhrát 11 tisíc korun.

„Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si 1000 Kč a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 tisíc Kč. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp,“ lákal Babiš voliče.

Následně sice výzvu označil za nadsázku, ale jak po volbách potvrdila sázková kancelář Fortuna, „Babišův tweet byl rozhodujícím signálem pro spoustu sázejících“.

„Ten jeho tweet znamenal rozkaz pro jeho voliče ‚pojďte si na mě vsadit, registrujte se u Fortuny‘, on nás konkrétně jmenoval. V historii Fortuny skoro nepamatujeme takové množství registrací nových klientů během několika málo dní,“ uvedl v neděli hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák.

Babišova výzva k sázení spustila ve Fortuně smršť tisíců registrací lidí ve věku 40 plus

Prezidentské volby

Babiš i někteří další představitelé ANO byli následně na sítích konfrontováni s dopadem výzvy.

Například místopředseda ANO Karel Havlíček lidem, kteří Babišovi uvěřili, sdělil, že šlo o zjevnou nadsázku, neboť se výzva objevila na sociálních sítích, které prý musí brát s rezervou.

Lidem, kteří „naletěli“ na marketingovou nadsázku, se omluvil další z místopředsedů hnutí a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Vondrák: Omlouvám se, že se Havlíček neomluvil za Babiše

Domácí

„Musím se omluvit za výzvu předsedy hnutí, aby si na něj lidé vsadili. A omlouvám se především za to, že 1. místopředseda Karel Havlíček takto neučinil,“ napsal na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám