Hlavní obsah

Babiš dorazil na debatu do ČT. Televizi odpouštím, řekl

Aktualizováno

Šéf ANO Andrej Babiš dorazil do předvolebního duelu České televize s druhým prezidentským kandidátem generálem Petrem Pavlem. Hned na úvod řekl, že změnil – co se týká jeho účasti – názor kvůli dopolední mši, kterou vedl arcibiskup Jan Graubner. „Odpouštím České televizi všechna léta hrozných informací o mně,“ prohlásil.

Babiš dorazil na debatu do ČT. Televizi odpouštím, řeklVideo: Česká televize ČT24

 

Reklama

Článek

„Dneska jsme byli na mši, kterou praktikoval kardinál Graubner. A vyzval nás, abychom začali myslet jinak,“ odůvodnil svou účast Babiš.

Ten dlouhodobě tvrdil, že právě do nedělní debaty nedorazí. Je totiž kritikem České televize.

„Graubner mluvil o pravdě, lásce a spravedlnosti. Tak jsem změnil názor. Odpouštím České televizi všechna léta hrozných informací o mně. Měl jsem názor. A to je všechno,“ doplnil.

„Chápu, že Česká televize má svého kandidáta,“ řekl nicméně o chvíli později.

Naopak Petr Pavel do debaty dorazil i přes svůj zdravotní stav. Večer kvůli nemoci zrušil svůj program v Lucerně.

Babišovy billboardy

Hned na úvod debaty se začaly řešit Babišovy předvolební billboardy, na kterých stojí: „Generál nevěří v mír.“

„Billboard vůbec není o panu Pavlovi,“ uvedl k tomu Babiš. Zopakoval, že Pavel neusiluje o mír. Pavel vzápětí reagoval, že je to právě naopak a že Babiš „lže, kudy chodí“.

Pavel také míní, že Babiš vede nefér kampaň a že by se za ni měl omluvit, což jeho protikandidát odmítl a řekl, že nemá zač se omlouvat. „Jste neuvěřitelný manipulátor,“ řekl mu Pavel.

18 otázek pro finalisty prezidentské volby

Prezidentské volby

Babiš pak generála Pavla označil za vládního kandidáta, zkritizoval i jeho heslo klid a řád. „Lidé nechtějí mít ten systém, co tu byl před listopadem,“ pustil se do něho.

„Vy jste zase kandidát Hradu,“ vrátil mu to Pavel.

Podpora napadenému Polsku? Určitě ne

Babiš pak také řekl, že v teoretickém případě napadení Polska či pobaltských států by nevyslal české vojáky na pomoc napadené zemi, která by byla stejně jako Česko členem NATO.

Když bude napadeno Polsko - Chci mír, řekl BabišVideo: Česká televize ČT24

„Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ uvedl na dotaz moderátora expremiér. Otázku ale označil za čistě teoretickou a zdůraznil, že hlavní je zabránit válce.

Pavel k tomu uvedl, že Česko má jako země NATO závazek přijít ostatním členským zemím v případě napadení na pomoc. ČR je členem Severoatlantické aliance od roku 1999, stejně jako Polsko. O trojici pobaltských zemí se NATO rozšířilo o pět let později.

Rozdal jste cukrátka a zadlužil zemi

Pavel pak v debatě dále připomněl miliardové schodky, které za Babišovy vlády Česko mělo. „Vy říkáte, že chcete lidem pomáhat. Pomohl jste jim ale akorát tím, že jste rozdával cukrátka a zadlužil zemi nejvíce v historii. Rozdal jste jim něco, co se jim líbí. Jejich děti to ale budou muset zaplatit. Neříkejte, co jste pro tuto zemi udělal. Uškodil jste jí,“ vrátil mu to Pavel.

Později došlo i na komunistickou minulost obou kandidátů. U Babiše se řešila jeho spolupráce s Stb. „Nepracoval jsem pro nikoho. Byl jsem zaměstnanec akciové společnosti. Mě terorizovali,“ řekl k tomu.

Pavel: Vy jste rozdával cukrátkaVideo: Česká televize ČT24

„Byl jsem obyčejný člen,“ trval na svém.

U Pavla šlo zase o to, že se měl za minulého režimu cvičit na vojenského špiona. „Nikoho jsem nepoškodil, nikomu jsem neublížil. Omluvou bylo 33 let, kdy jsem se podílel na obnově demokratické České republiky,“ hájil svoji minulost.

Volby by nyní vyhrál Pavel

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám