Hlavní obsah

Babiš nasedl v Liberci na tramvaj a vydal se do Jablonce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) v pátek v rámci kampaně před druhým kolem voleb vyrazil do Liberce, kde na něj nejprve ráno u nádraží čekalo několik desítek příznivců i odpůrců, stejně tak tomu bylo dopoledne v centru města. V Liberci s velkým náskokem vyhrál první kolo volby Petr Pavel. Babiš se pak přesunul do Jablonce, kde mu cestu na náměstí zatarasili jeho odpůrci.

Babišovi odpůrci a příznivci se potkali v LiberciVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

Babiš dorazil ráno do Liberce se zhruba půlhodinovým zpožděním, posnídal v blízké kavárně DOK.

Své příznivce na ohlášeném místě před obchodním centrem Fórum nechal asi hodinu čekat, dostavil se tam až po 11. hodině. Před Fórem na něj čekalo asi 200 lidí, z nichž byla zhruba půlka jeho podporovatelů, druhá půlka odpůrců. Dělily je od sebe jen tramvajové koleje.

Řidiči projíždějících vozů mávali podle svých sympatií buď jedné, nebo druhé straně. Čekání na Babiše si oba tábory zpestřovaly skandováním. Případně občasnými průniky do protitábora a diskusemi s těmi, kdo s nimi nesouhlasil.

Andrej Babiš na nádraží v Liberci, u obchodního domu a u tramvajeVideo: Novinky

Před obchodní centrum s Babišem přijela i jeho manželka Monika, která řekla, že je na výjezdu s manželem poprvé a že křik odpůrců není nic příjemného. Uvedla, že se ještě chystají navštívit zvířecí útulek.

Po 12. hodině pak Babiš s manželkou nastoupili do tramvaje a odjeli do sousedního Jablonce nad Nisou. Nevzpomenul si, kdy jel naposledy tramvají.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Předseda ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš v tramvaji

I v Jablonci narazil prezidentský kandidát na odpůrce, kteří na něj pískali nebo mu dávali najevo, že ho za hlavu státu nechtějí transparenty jako „Morální dno Babiš“ nebo „Nechci na Hradě lháře“.

Před vinárnou, kde se Babiš zastavil na svařák, si před vchodem hlasitě vyměňovali názory jeho odpůrci a příznivci. Mladý muž, který měl na transparentu heslo „Těžit ze strachu lidi - hanba, Bureši“, Novinkám řekl, že to od expremiérových fanoušků schytal. „Že jsem mladý a nepamatuju si, jaké to bylo před revolucí,“ vylíčil. „Chtěl jsem jim ukázat argumenty, ze podporují člověka, který má za sebou tolik kauz a nemá špetku sebereflexe, aby je vysvetlil. Zaznělo tam od nich například, ať táhnu na vojnu a podobně,“ dodal.

Babiš opustil Jablonec po 15. hodině, aniž by se dostal na náměstí za podporovateli. Přístup mu zatarasili jeho odpůrci. Policie nezasahovala.

Andrej Babiš přijel za voliči do JablonceVideo: Novinky

Za Pavlem přišlo na ostravské náměstí nejvíc lidí od sametové revoluce

Prezidentské volby

Skupinky lidí čekaly na Babišův příjezd již ráno u nádraží. „Zlobí mě, že se tu tak cpe do politiky, a přitom nás okrádá a oblbuje. Všechno špatně, ohrožuje demokracii,“ uvedla pětasedmdesátiletá paní Eva z Liberce, která přišla i s transparentem „Volím Petra Pavla“.

Nedaleko stojící muž, který přijel z Českolipska, měl jiný názor. Podle něj je obdivuhodné, kolik toho Babiš pro lidi dělá. „Je to miliardář, mohl by si jezdit po dovolených a on dělá pro lidi,“ míní.

Andrej Babiš v Liberci a Jablonci nad NisouVideo: Novinky

Strašení totalitou

„Naši podporovatelé nejsou agresivní, nevrhají se na auta, neurážejí nikoho. Naši voliči nechodí protestovat na mítinky jiných stran,“ okomentoval Andrej Babiš chování svých voličů.

„Proti mně stojí pětikoalice. Pět stran a voliči pěti stran proti Babišovi. Ano, v Liberci jsme prohráli. Otázka je, jestli si lidi přejí mít novou totalitu a na Hradě pana loutku této vlády,“ řekl Babiš novinářům.

Foto: Ludmila Žlábková

Andrej Babiš na snídani v Liberci

Bývalého šéfa generálního štábu a předsedu vojenského výboru NATO Pavla ve stotisícovém Liberci v prvním kole volilo 20 822 lidí, což bylo 40,06 procenta hlasujících. Pro někdejšího premiéra Babiše hlasovalo 16 022 lidí, získal tedy 30,82 procenta hlasů.

Ve 45tisícovém Jablonci pro Pavla hlasovalo 8829 voličů, což znamenalo bezmála 39 procent hlasů. Babiš získal hlasy od 7349 lidí, tedy 32,45 procenta.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Andrej Babiš mezi svými příznivci v Liberci

Drtivé vítězství. Středoškoláci by prezidentem zvolili Petra Pavla

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám