Hlavní obsah

Na debatě s Babišem skandovali odpůrci „Pavel na Hrad“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Andrej Babiš zavítal ve čtvrtek na debatu do divadla v Benešově, kde bylo připraveno 250 míst. Nepřišli ovšem jen jeho příznivci, ale do sálu se dostalo i několik jeho odpůrců. Babišova slova přerušovali a zaznívalo skandování „Pavel na Hrad“.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Andrej Babiš se fotí s příznivci po diskusi v Benešově.

Reklama

Článek

Příznivci Babiše převažovali a do odpůrců se pustili: „Hajz..! Jděte do háje, vypadněte!“ osočovali se.

Sál přivítal kandidáta potleskem. „Jsem rád, že jste dorazili, na rozdíl od soupeře si nevozím autobusy do Ústí,“ řekl hned po několika štiplavých trefách do konkurenta Petra Pavla, kterého v centru Ústí nad Labem čekalo na začátku týdne několik tisíc lidí.

„Viděli jste debatu na Blesku, tak jsem si myslím mazal pana Pavla na chleba. Umí armádu, má hezký knír, a to je tak všechno,“ zahájil po svém příchodu vystoupení Babiš.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Lidé na diskuzi s Andrejem Babišem

Ne všichni při představování vizí a hodnocení vlastní vlády a vlastního působení například v roli ministra financí ale Babišovi tleskali.

Před divadlem se sešla skupina několika desítek odpůrců s transparenty s nápisy „Benešov není Babišov“ nebo „Lháře a estébáka na hradě nechceme“. Část jich byla v prostorách divadla.

Ozýval se i pískot. V sále totiž bylo i několik Babišových odpůrců, další zůstali na schodišti v předsálí. Organizátoři už je dovnitř nepouštěli s tím, že už se nevejdou.

Odpůrce bylo slyšet, zvlášť když Babiš opakovaně uváděl, že Petr Pavel je kandidátem vlády. „Je tam pětikoalice, on je jejich loutka,“ řekl Babiš.

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Babiš na debatě s voliči v Benešově

„Jestli bude Pavel na hradě, je vymalováno!“ dodal Babiš. „Nestraš lidi,“ oponovali mu někteří a ze schodiště se střídavě ozývalo skandování. „Pavel a Hrad! Babiše do koše!“

Když Babiš řekl, že je jediným kandidátem, který usiluje o mír, ozval se z publika nesouhlas: „To není pravda.“

Babiš během svého téměř hodinového monologu děkoval za hlasy v prvním kole, jmenoval, kam všude plynuly miliardy za jeho vlády, a opakoval, jak se přátelí s mnoha světovými státníky.

Lidé se v dotazech dotkli války na Ukrajině. Proč visí ukrajinská vlajka? Kdo platí všechny ty zbraně, které jim od nás posíláme? znělo ze sálu. „Na Ukrajinu jsme dodali snad všechno, co jsme měli. Nevím, kdo to platí,“ odpovídal Babiš na jednu z otázek.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Lidé na debatě v Andrejem Babišem

Jedna z příchozích také položila dotaz, proč Babiš kandiduje, když v minulosti říkal, že to neudělá. „Změnil jsem názor, jak říkal prezident Miloš Zeman, jen idiot nemění názory… Padlo to na mě, protože pro to mám největší předpoklady. Mám kontakty, moje paní mluví anglicky,“ odpovídal Babiš, který se stavěl i do role mírotvorce. „Oni mě zesměšňují. Mír je iluze, říká Pavel, ale mír není iluze. Udělal bych mírový summit v Praze,“ zopakoval někdejší premiér a sál tleskal.

Opačně reagovali mnozí přítomní, když začal tvrdit, že on je jediný nezávislý kandidát a Pavel je kandidát vlády, nebo že je tady cenzura.

Beseda trvala asi hodinu a půl, Babiš pak ještě lidem podepisoval své knihy.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Odpůrci Andreje Babiše na diskuzi v Benešově

„Přišel jsem, protože za Babišem stojím. Je tu kampaň Antibabiš ve všem,“ řekl ČTK starší muž, který na setkání dorazil s manželkou.

Na každého návštěvníka na sedadle v igelitovém sáčku čekal šáteček, jablečný štrúdl nebo jiný druh pečiva, voda a letáky.

Za Pavlem přišlo na ostravské náměstí nejvíc lidí od sametové revoluce

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám