Hlavní obsah

Abychom předešli nepříjemnostem! Ministerstvo ukázalo, jak také může vypadat platný hlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra zveřejnilo v pátek na svém twitterovém účtu několik snímků, jak také může vypadat platný hlas odevzdaný v prezidentské volbě. Znovu upozornilo, že platný je i lístek popsaný, natržený nebo zmuchlaný.

Foto: Ministerstvo vnitra/Twitter

I takto může vypadat platný hlas.

Reklama

Článek

„Abychom předešli případným nepříjemnostem!“ začíná tweet ministerstva, který obsahuje ukázky čtyř různě popsaných, potrhaných či zmuchlaných hlasovacích lístků.

Resort upozornil, že k různým kreativním úpravám hlasovacích lístků komise při sčítání nepřihlíží. „Pokud jsou z lístku patrné potřebné údaje, lístek byl v úřední obálce pouze jeden a není zcela přetržený, vždy se jedná o platný hlas,“ uvedlo ministerstvo.

V pátek vzbudil na sociálních sítích pozornost příspěvek podnikatele Karla Janečka, kterého ministerstvo vnitra nezaregistrovalo jako prezidentského kandidáta. Janeček publikoval snímek, na němž ukazuje lístek se jménem kandidáta Petra Pavla, které je ale přeškrtnuté a vedle je dopsané Janečkovo jméno.

Janeček škrtl Pavla a na volební lístek dopsal sebe

Prezidentské volby

Pokud takový lístek vhodil do urny, nehlasoval ani pro sebe, ani neodevzdal neplatný hlas, ale volil právě Pavla, což ocenili diskutující pod příspěvkem řadou uštěpačných komentářů.

Podobným činem vzbudil pozornost při zářijových volbách do Senátu šéf SPD Tomio Okamura. Ten tehdy vhodil do urny volební lístek s označením kandidáta TOP 09 Jiřího Růžičky poté, co jej podle svých slov přeškrtl a natrhl. I takto poničený lístek je však stále platný.

Posuzování hlasovacích lístků - co říká volební zákon

(1) Neplatný je hlasovací lístek, který není na předepsaném tiskopise nebo je přetržený.

(2) Okrsková volební komise nebo zvláštní okrsková volební komise hlasovací lístky uvedené v odstavci 1 odloží jako neplatné hlasy s vyznačením důvodu jejich neplatnosti.

(3) Je-li v úřední obálce několik hlasovacích lístků, jde o neplatný způsob hlasování; k těmto hlasovacím lístkům se nepřihlíží a okrsková volební komise nebo zvláštní okrsková volební komise tyto hlasovací lístky odloží jako neplatné hlasy s vyznačením důvodu jejich neplatnosti.

(4) Poškození nebo přeložení hlasovacího lístku nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrné potřebné údaje. Ve prospěch kandidáta se počítají i takové hlasovací lístky, na kterých volič provedl různé opravy, pokud jsou z nich patrné potřebné údaje.

(5) Platnost hlasovacího lístku a platnost hlasu potvrzuje okrsková volební komise nebo zvláštní okrsková volební komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám