Hlavní obsah

Naděždin nebude kandidovat na prezidenta, rozhodl ruský nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud Ruské federace v pondělí potvrdil rozhodnutí ruské Ústřední volební komise, která začátkem února diskvalifikovala odpůrce války Borise Naděždina z ruských prezidentských voleb kvůli nesrovnalostem u sesbíraných podpisů potřebných pro kandidaturu. Informuje o tom list Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Boris Naděždin

Článek

„Nevyhověli jsme stížnosti Naděždina a rozhodnutí soudu první instance jsme nezměnili,“ stojí v prohlášení soudu, jehož rozhodnutí v úterý podle Kommersantu nabylo právní moci.

Pro kandidaturu musel Boris Naděždin jako uchazeč neparlamentní strany - kandidoval za středopravicovou Občanskou iniciativu - odevzdat 100 tisíc podpisů od občanů. Podle komise koncem ledna odevzdal 104,7 tisíce podpisů, po kontrole 60 tisíc z nich ale komisaři konstatovali, že 9147 z nich je neplatných, přičemž zákonné maximum neplatných podpisů je pět procent. Komise také uvedla, že v podpisových arších nalezla jedenáct zesnulých osob.

Sám Naděždin tvrdí, že se mu podařilo nashromáždit víc než 200 tisíc podpisů v různých regionech Ruska. Rozhodnutí komise napadl u soudu a ani nynějším verdiktem to pro něj nekončí.

„Nechystám se přestat, budu bojovat až do konce,“ napsal na sociální síti Telegram v reakci na rozhodnutí. Uvedl, že hodlá podat stížnost k prezidiu nejvyššího soudu a poté se obrátit na ústavní soud.

Ruské prezidentské volby budou tentokrát poprvé třídenní a konat se budou od 15. do 17. března. Všeobecně se očekává vítězství současného ruského prezidenta Vladimira Putina, který by si tak měl zajistit další setrvání v Kremlu až do roku 2030.

Ruská volební komise nepustí Naděždina k volbám

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám