Hlavní obsah

Hejtmankou Plzeňského kraje je Mauritzová

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Ve čtvrtek dopoledne byla na ustanovujícím zastupitelstvu zvolena hejtmankou Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS), v gesci bude mít také zdravotnictví. Koalice zde vznikla po více jak měsíci vyjednávání právě mezi ODS s podporou TOP09, STAN a Piráty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilona Mauritzová

Článek

„Je mi velkou ctí, že mohu díky podpoře stanout v čele výjimečného kraje. Slibuji, že budu dělat všechno proto, abych hájila zájmy našeho kraje navenek,“ uvedla ihned po svém zvolení nová hejtmanka.

Mauritzová získala 28 hlasů zastupitelů. Proti bylo 13 zastupitelů, z toho 12 z ANO, které krajské volby vyhrálo. Čtyři zastupitelé za KSČM a SPD se hlasování zdrželi. ANO to zdůvodnilo tím, že má pro nového hejtmana dvě kritéria. „Měl by ho nominovat vítěz voleb, a zároveň by to měla být osoba, která získala nejvíce preferenčních hlasů. Paní Mauriztová nesplňuje ani jedno hledisko,“ uvedl Petr Vanka (ANO). Nejvíce preferenčních hlasů získal bývalý hejtman Josef Bernard (STAN).

Ten se také stal náměstkem, který bude hejtmanku zastupovat v době její nepřítomnosti, bude mít na starosti životní prostředí a fondy EU. Starostové obsadí také uvolněného náměstka pro dopravu, kterým bude znovu Pavel Čížek. Dalším uvolněným náměstkem pro sociální věci je Rudolf Špoták z Pirátů, jejich další zástupce Pavel Hais bude jako neuvolněný náměstek řídit oblast digitalizace a IT.

ODS bude mít hejtmana i většinu v radě Plzeňského kraje

Krajské volby

ODS má dále neuvolněného náměstka pro ekonomiku Pavla Karpíška, který je senátor a starosta Vejprnic. Dalším neuvolněným náměstkem pro školství a sport byl zvolen Rudolf Salvetr, starosta Klatov. Marcela Krejsová, dosavadní náměstkyně pro ekonomiku a pověřená hejtmanka, bude jako jediná radní řídit cestovní ruch a podnikání jako uvolněná. TOP 09 získala post uvolněného náměstka pro kulturu a památkovou péči, jímž se stane Marek Ženíšek.

Ovšem schválení všech těchto pozic náměstků a jedné radní se neobešlo bez bouřlivé diskuze. Z tábora hnutí ANO zazněly deklarace o tom, že žádná rozhodnutí koalice rozhodně nepodpoří, a od Romana Zarzyckého (ANO) také zaznělo, že přeje hejtmance pevné zdraví, aby toto peklo přežila. Tato svá slova následně Zarzycký mírnil a vysvětloval, že to nemyslel přímo na hejtmanku, ale nýbrž na koalici jako celek.

Ani zástupci opoziční KSČM nebyli spokojeni. „Nelíbí se nám vysoký počet náměstků,“ řekl zastupitel za KSČM Jiří Valenta. Podle něj začínal kraj v roce 2000 se třemi náměstky a jejich počet každé čtyři roky stoupal. Domnívá se, že je to tím, že náměstek bere o 16 tisíc korun více než krajský radní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám