Hlavní obsah

Lidé v Moldavě vyškrtnutí ze seznamu tentokrát volit nemohli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Moldavě na Teplicku přišli v opakovaných komunálních volbách hlasovat i lidé vyškrtnutí ze seznamu voličů. Volební komise jim vhodit hlas do urny nedovolila, protože respektuje rozhodnutí soudu. Lidé, kteří nemohou odvolit, mohou na místě sepsat stížnost.

Voliči v MoldavěVideo: Aktu.cz

 
Článek

Rozhodnutí soudu respektuje i předseda volební komise Oldřich Kozler nominovaný SPD, který při podzimní volbě odmítl přijmout rozhodnutí obce část voličů ze seznamu vyškrtnout. Nechal tyto lidi odvolit, soud posléze prohlásil volby za neplatné. V sobotu se opakují.

„Tehdy jsem rozhodl sám jako předseda komise, nyní (tříčlenná) volební komise o tom, jak se k vyškrtnutým postaví, hlasovala. A rozhodlo se, že jim volit neumožníme. Je to ale rozhodnutí celé komise, můj názor se nezměnil,“ uvedl Kozler.

Soud dal loni obci za pravdu, když rozhodl, že okrsková volební komise nemá právo hodnotit, kdo je skutečně občanem dané obce, nemůže přezkoumávat oprávněnost vyškrtnutí osob obecním úřadem ze seznamu voličů. Povinností okrskové komise je toto vyškrtnutí respektovat.

Obecní úřad i pro nynější opakované hlasování ze seznamu vyškrtl 38 voličů, kteří podle vedení v obci nežijí a nemají k ní žádný vztah. Kolik z nich chtělo volit, Kozler nespecifikoval.

Foto: Aktu.cz

Policisté ve volební místnosti v Moldavě

„Proškrtávali jsme ze stejného důvodu jako v prvním případě. Domníváme se, že by tu neměli volit lidé, kteří se v obci nevyskytují. Jsou tu přihlášeni jen formálně,“ řekla starostka Lenka Nováková. Seznam vyškrtnutých lidí se oproti hlasování na konci loňského září změnil. „Někteří občané se do obce přistěhovali, mají tu nějakou nemovitost, mají vztah k obci,“ uvedla. Počet vyškrtnutých se snížil, při prvním hlasování jich bylo 46. Volební komisi starostka seznámila se seznamem vyškrtnutých voličů, s usnesením krajského soudu a odpověďmi na dotazy z ministerstva vnitra.

Odvolit podle informací serveru aktu.cz nemohl ani bývalý starosta Moldavy Josef Houdek, ani jeho syn. V obci podle svých slov mají trvalý pobyt desítky let.

Na seznamu je včetně vyškrtnutých voličů 153 osob, oprávněných je tak 115. „Je nás tady pět a půl a nedokážeme se dohodnout mezi sebou,“ řekla novinářům Iveta, která bydlí v obci téměř 30 let. „Problémy tady byly každé volby. Ale poprvé se tu opakuje hlasování, doufám, že naposledy,“ dodala.

Starostka, která v seznamech škrtala, už dříve uvedla, že do příhraniční vsi se od ledna přistěhovaly desítky lidí, kteří chtěli hlasovat pro konkrétní uskupení. Roli v tom podle obyvatel mohou hrát pozemky a majetkové zájmy.

Uskupení Spolu, které návrh soudu podalo, například upozornilo, že dva týdny před volbami se na dvě adresy v Moldavě přistěhovalo 23 lidí. Budova patří firmě, jejímiž majiteli jsou podle navrhovatele kandidáti za SPD. Jde prý o hotel, kde není možné mít trvalé bydliště.

Volební místnost na obecním úřadě se otevřela v 07:00. Krátce poté začali přicházet první voliči. Lidem, kteří byli ze seznamu vyškrtnuti, volební komise neumožnila hlasovat. Na místě sepsali stížnosti. „Nemám k tomu slov. Já už nevím, jsem z Moldavy a nemůžu volit,“ uvedl jeden z mužů. Další tito lidé se k situaci odmítli vyjadřovat.

V Moldavě, kde se škrtalo ze seznamu voličů, vyhrálo SPD o necelých 30 hlasů

Komunální volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám