Hlavní obsah

V Liberci se rýsuje koalice bez ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve většině krajských měst uspělo, Liberec si ale hnutí ANO na tabuli cti nepověsí. Lepší volební výsledek sice straníci Andreje Babiše v libereckých komunálních volbách nikdy neměli (26 % všech hlasů), jenže stejně nevyhráli (skončili druzí) a ve vedení pátého největšího města v republice zřejmě ani nezasednou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hejtman libereckého kraje a šéf vítězných Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta

Článek

Vítěz voleb, kandidátka Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s KDU-ČSL a TOP 09, chystá v Liberci širokou koalici, ale s ANO v ní podle všeho nepočítá.

„Asi nejde z koalic úplně vymazat strany se silným volebním výsledkem, ale na druhou stranu je naší povinností udělat koalice, které nebudou dlouhodobě posilovat hnutí ANO,“ prohlásil už vpodvečer hejtman Libereckého kraje a šéf SLK Martin Půta. Mluvil ještě hodně obecně, ale už tím předznamenal další dění.

Na severu Čech mocně posílila SPD

Komunální volby

Vyjednávat se začalo již v době, kdy ještě všechny okrsky nebyly v Liberci ani zdaleka sečteny. SLK si do Vratislavic nad Nisou, kde měli svůj volební štáb, postupně zvali všechna další uskupení, u kterých už bylo jasné, že se dostanou do zastupitelstva.

Nejprve se sešli s vyjednavači Pirátů, pak pozvali zástupce spolku Liberec otevřený lidem (LOL) a po nich ODS. Až teprve pak se dostalo na druhé ANO.

ANO: Nasvědčovalo to tomu

Trojice jeho vyjednavačů jednala se Starosty zhruba hodinu. „Trošku to tomu (že by Starostové chtěli koalici bez ANO) nasvědčovalo. Férově bylo řečeno, že oni už jednali, ale nic víc konkrétního nezaznělo. Protože nikdo z nás to ještě nemá projednané ve svých zastupitelských klubech,“ řekla na dotaz Práva po jednání se Starosty lídryně kandidátky ANO Šárka Prachařová. Počítá s tím, že nejpozději v pondělí bude se Starosty znovu jednat.

Aby Starostové zvládli sestavit koalici bez ANO (a rovněž bez SPD, s níž odmítají spolupracovat), musí se se všemi ostatními subjekty v zastupitelstvu dohodnout. Tedy s ODS, s Piráty i spolkem LOL.

Miliardář Sehnal ve volbách prohrál, co mohl

Komunální volby

S ODS už Starostové v Liberci na radnici spolupracovali, s Piráty zase tvoří koalici v čele Libereckého kraje. Zato s některými představiteli LOL, který byl v Liberci dosud v opozici, rozdělovaly Starosty i různé osobní animozity a spory.

Teď se ale zdá, že ani to by nemusel být problém. „V minulosti byla spousta věcí napříč zastupitelstvem, ale je to o tom, že potřebujeme řešit zájem města a jednat o tom, co povede k nějakému řešení, než o tom, abychom si neustále vyčítali, co jsme si kdysi udělali,“ řekl Právu Jaromír Baxa, lídr LOL.

Upozornil ale také, že jednání ještě neskončila a budou pokračovat v dalších dnech a že si některé věci představuje jinak než lídr Starostů a primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Reklama

Výběr článků

Načítám