Hlavní obsah

Šéfem ČSSD se stal Šmarda

Praha
Aktualizováno

Předsedou ČSSD se na pátečním mimořádném sjezdu stal starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Ve volbě získal 130 z 233 hlasů delegátů. Zvolen tak byl hned v prvním kole. Statutárním místopředsedou ČSSD zvolili delegáti Igora Bruzla.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Nový šéf ČSSD Michal Šmarda

Článek

„Naše země je bez levicové demokratické alternativy v parlamentu. Vstupujeme do období, kdy naší zemi hrozí vleklá krize. Lidé budou potřebovat oporu v sebevědomé, věrohodné a fungující sociální demokracii,“ řekl Šmarda v děkovné řeči.

ČSSD volila nové vedení po debaklu ve volbách, kde získala 4,65 procenta hlasů a poprvé za dobu samostatné České republiky nepřekročila pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny.

„Budu potřebovat pomoc každého z vás, jinak nemůžeme uspět. Potřebuji silný tým,“ řekl k budoucnosti strany Šmarda.

Ve volbě porazil ministryni v demisi Janu Maláčovou a někdejšího šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Další tři uchazeči se kandidatury vzdali ve prospěch Krejčíka.

„Pojďme se dát dohromady a přestaňme se hádat,“ uvedla po prohře Maláčová.

Statutárním místopředsedou ČSSD zvolili delegáti dnešního mimořádného sjezdu bohumínského místostarostu Igora Bruzla.

Kdysi nejsilnější strana v Česku v posledních letech ztrácí pozice. Je sice zatím ještě u vlády jako součást menšinového kabinetu s hnutím ANO, to však potrvá už jen krátce, do jmenování nového kabinetu. Od 11. listopadu je vláda v demisi.

Šmarda je členem ČSSD od roku 1993, v 90. letech patřil k vlivným členům Mladých sociálních demokratů. V roce 2019 byl kandidátem sociální demokracie na ministra kultury, do funkce ho ale odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. Šmarda vleklý spor ukončil tím, že se nominace vzdal a ministrem kultury se stal Lubomír Zaorálek.

Od března 2019 do letošního dubna byl místopředsedou ČSSD, na dubnovém sjezdu se kandidatury na místopředsedu vzdal. V letech 1998 až 2014 působil Šmarda jako asistent a poradce poslanců nebo Dagmar Zvěřinové, senátorky za ČSSD v obvodě Žďár nad Sázavou. Do zastupitelstva Nového Města na Moravě se poprvé dostal na podzim 2006, o čtyři roky později usedl do křesla starosty.

 

Reklama

Výběr článků

Načítám