Hlavní obsah

Soud zrušil volby v Hrčavě. Kvůli voličům nastěhovaným do domů starosty

Volby v Hrčavě na Frýdecko-Místecku se budou opakovat, rozhodl v úterý Krajský soud v Ostravě. Důvodem je, že několik lidí, kteří se účastnili voleb, se do obce v nejvýchodnějším cípu Česka s necelými 250 obyvateli přistěhovalo krátce před hlasováním. Bydleli navíc v nemovitostech dosavadního starosty Marka Sikory, jedna z nich přitom byla neobyvatelná.

SoudVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

V beskydské Hrčavě, jež leží na pomezí Česka, Slovenska a Polska, kandidovala pouze dvě uskupení - Pro Hrčavu a SNK Hyrčovjané.

Vítězem se stalo sdružení Pro Hrčavu, v čele se starostou Sikorou, které získalo 51,18 procenta hlasů a čtyři místa v zastupitelstvu. Zbylá tři podle volebních výsledků připadla SNK Hyrčovjané. To získalo 48,82 procenta. Rozdíl mezi vítězi a poraženými činil 27 hlasů, což při počtu volených sedmi zastupitelů znamená čtyři voliče.

Právě kvůli nepatrnému rozdílu se opoziční kandidátka rozhodla proti výsledku voleb protestovat a napadla ho na poslední chvíli žalobou. Opozici se nelíbilo, že volby rozhodli lidé, které do obce - podle nich účelově - přistěhoval starosta Sikora.

„Formálně se přistěhovali, je to směšné,“ poukázal jeden ze zvolených zastupitelů za SNK Hyrčovjané Martin Koper, který žalobu podal.

„Jsou to normální černé duše přihlášené na adrese, která je neobyvatelná. A tito lidé rozhodli celé volby,“ řekl krátce po hlasování.

V úterý to zopakoval u soudu. „Mám za to, že by se měly volby opakovat nebo vyškrtnout osoby, které byly zapsány do obce před volbami. A jestli budou nové volby, měl by soud zamezit tomu, aby se situace opakovala,“ nastínil.

Volby v Moldavě, kde se škrtalo v seznamech, jsou neplatné

Domácí

Soud si předvolal čtyři svědky, šlo o muže, kteří se do nemovitostí starosty pod čísly popisnými 58 a 34 nastěhovali letos v červenci a srpnu. Všichni čtyři potvrdili, že v objektu fakticky nebydlí.

„Jsme přátelé hlavně s otcem starosty Rostislavem Sikorou, a protože Hrčava je kouzelné místo, tak jsem si pronajal přízemní místnost se sprchou a záchodem v domě číslo popisné 58. Chodíme tam na akce, výlety, hory, a když tam jsme, tak tam přespíme, mám to pronajato za 1500 korun,“ řekl například Ladislav Pawlas, který byl zároveň volebním zmocněncem starostovy kandidátky.

Přiznal, že dlouhodobě žije v Návsí. Na Hrčavě by však prý chtěl stavět jeho syn, a tak si tam dali oba trvalé bydliště, aby lépe zapadli mezi místní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám