Hlavní obsah

Volby v Moldavě, kde se škrtalo v seznamech, jsou neplatné

• Aktualizováno

Hlasování v komunálních volbách v Moldavě na Teplicku je neplatné, rozhodl o tom ústecký krajský soud. Starostka nechala vyškrtnout ze seznamu voličů 46 lidí, kteří se do obce přistěhovali před volbami. Předseda komise nominovaný SPD, jež posléze volby v obci vyhrála, ale část z nich nechal hlasovat. Hlasování se bude opakovat.

Foto: Aktu.cz

Policie před volební místností v Moldavě

Článek

Podle rozhodnutí soudu není volební komise oprávněna přezkoumávat rozhodnutí obecního soudu o vyškrtnutí osob ze stálého seznamu voličů.

„Nezákonnost dosáhla takové intenzity, že hrubě ovlivnila výsledek hlasování, přičemž k uvedenému nezákonnému jednání došlo zaviněním okrskové volební komise. Vzhledem k závažnosti pochybení považuje soud za jediné možné řešení konstatovat neplatnost hlasování ve volbách do Zastupitelstva obce Moldava ze dne 23. a 24. 9. 2022, neboť jeho výsledky neodpovídají vůli oprávněných voličů,“ uvedl soud ve verdiktu.

Starostka obce Lenka Nováková, která v seznamech škrtala, už dříve uvedla, že do příhraniční vsi se od ledna přistěhovaly desítky lidí, kteří chtěli hlasovat pro konkrétní uskupení. Roli v tom podle obyvatel mohou hrát pozemky a majetkové zájmy.

Uskupení Spolu, které návrh soudu podalo, například upozornilo, že dva týdny před volbami se na dvě adresy v Moldavě přistěhovalo 23 lidí. Budova patří firmě, jejímiž majiteli jsou podle navrhovatele kandidáti za SPD. Jde prý o hotel, kde není možné mít trvalé bydliště.

Soud ovšem konstatoval, že není oprávněn rozhodovat, zda lidé byli ze seznamu škrtnuti v souladu s volebním zákonem.

Předseda volební komise pustil k volbám v Moldavě vyškrtnuté občany

Domácí

Ministerstvo vnitra upozornilo na verdikt Ústavního soudu, jenž naznačuje, že lze neumožnit hlasování voliči, který by podle trvalého bydliště měl právo v místě volit, pokud je tento pobyt prokázán jako fiktivní či účelový. Lidé se proti tomu mohou bránit soudně.

Volby v Moldavě vyhrálo SPD, dostalo 328 hlasů, druhé uskupení Otevřeně všem mělo 299 hlasů. Uskupení Spolu pak 277 hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám