Hlavní obsah

Nula. V Ostravě nepřišel v jednom okrsku ani jeden volič

Doslova nudou se po oba volební dny kousali členové volební komise, která měla sídlo v mateřské škole Keramická v Ostravě-Muglinově. Ačkoli bylo v seznamech voličů zapsáno 91 jmen, ani jednoho člověka si členové komise v okrsku 19003 nemohli odškrtnout. Voliči totiž vůbec nedošli.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pětičlenná komise tak čekala marně. „Moc zábavy tam nebylo,“ potvrdil Právu zapisovatel volební komise Daniel Tvrdý. Jedním dechem ale dodal, že na druhou stranu měli po zavření volební místnosti brzy hotovo. „Jen jsme to hodili do systému a šli domů.“

Tvrdý má i vysvětlení, proč byl v dané lokalitě zájem o volby nulový.

„Je to tím, že některé ulice v okolí už zanikly a obytné domy, které jsou třeba v ulici Riegrova, jsou zase aktuálně v rekonstrukci. Lidé tam sice mají trvalé bydliště, ale nikdo tam teď fyzicky není, bydlí někde jinde,“ popsal.

Podobně hovořila i Jana Pondělíčková, mluvčí radnice ve Slezské Ostravě, pod níž volební okrsek 19003 spadá. Uvedla, že to není poprvé, co tam nezaznamenali žádného voliče. Naposledy se tak stalo v 1. kole poslední prezidentské volby v roce 2018.

„Pravidelně je tam nízká účast, nebo nula. Stávalo se, že tam třeba volili jen okrskoví komisaři,“ prozradila a dodala, že se jedná v podstatě o vyloučenou lokalitu, kde žijí sociálně nepřizpůsobiví.

„A taky tam spousta domů už zmizela. Nebo tam mají lidé nahlášený trvalý pobyt, ale vůbec se tam nezdržují,“ nastínila.

Reklama

Výběr článků

Načítám