Hlavní obsah

Spolu: Vytvoření koalice v Praze brání povýšenectví Hřiba

Pražské Spolu v pondělí v podvečer deklarovalo, že vyhrálo volby a má plné právo obsadit post primátora. Uvedlo také, že dohodě na koalici v Praze brání povýšenectví nynějšího primátora Zdeňka Hřiba a klubu Pirátů. Nerespektují prý výsledky voleb. Současně ale uvádí, že stále mají zájem s Piráty jednat.

Foto: Novinky

Zdeněk Hřib

Článek

„Míra povýšenectví Zdeňka Hřiba a klubu zastupitelů Pirátské strany je hlavním problémem, který brání vytvoření koalice na vládním půdorysu. Členové Spolu vnímají pirátské požadavky pouze jako zakrývací manévr před dalšími nároky, které budou následovat – a to jak post primátora, tak dalších resortů,“ shrnuli zastupitelé Spolu v pondělí situaci.

Pirátům například vadí, že kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS) hodlá současně zastávat i post poslance parlamentu, požadují, aby primátor byl primátorem na plný úvazek. Hřib upozornil, že voliči dali svůj názor na Svobodu ve volbách najevo tím, že lídra přeskočili hned čtyři lidé z kandidátky.

Hřib: Svoboda primátorem i poslancem? Leda by to dělal „na Babiše“

Podcasty a pořady

Piráti také nechtějí, aby v radě zasedli trestně stíhaní lidé, což je narážka na požadavek Spolu, aby byl radním Jan Wolf (KDU-ČSL), který je od léta obžalován v kauze sportovních dotací. V pondělí klub Pirátů potvrdil, že jeho zástupci v radě s trestně stíhanými lidmi nezasednou. Rádi by také viděli širokou koalici, jejíž součástí by bylo i uskupení Praha Sobě. Koalice postavená na vládním půdorysu přitom hlasy tohoto uskupení nepotřebuje.

„Koalice Spolu jako jasný vítěz voleb nebude ustupovat ze základních demokratických principů, mezi které nepochybně patří právo na obsazení primátorského postu či právo svobodné a suverénní rozhodování v personálních otázkách,“ sdělil klub po pondělním jednání.

Zajíček z pražské ODS: Ať se Hřib věnuje svým věcem a neustále neútočí

PoliTalk

Přesto stále mají zájem s Piráty jednat. „Měli jsme a stále máme silnou vůli uspořádat magistrátní koalici na vládním půdorysu, ale požadavky Pirátů tuto variantu brzdí,“ řekl předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

Totéž pro ČTK potvrdil i vyjednavač ODS Zdeněk Zajíček. „Máme stále zájem dohodnout koalici na vládním půdorysu, je to pro nás absolutní priorita, pro kterou jsme ochotni i nadále odstraňovat některé překážky, které se na cestě objevily. Na druhou stranu očekáváme, že překážky, které někdo uměle vytvoří, tak že tyto uměle vytvořené překážky odstraní,“ uvedl Zajíček (ODS).

Lídr Spolu Bohuslav Svoboda (ODS) dodal, že tento týden jsou v plánu schůzky se STAN, ANO, Prahou Sobě a na závěr opět s Piráty.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je hnutí SPD se třemi mandáty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám