Hlavní obsah

Karanténa a volební právo: Pomůže speciální komise i hlasování z auta

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově objevený koronavirus způsobující onemocnění covid-19, který se stále šíří po celém světě, zasáhl i do organizace krajských a senátních voleb 2020 konaných v ČR v říjnu. Poslanci totiž museli vyřešit i související komplikaci: voliče v karanténě.

Foto: Novinky

Volby 2020: Volby v karanténě

Článek

Speciální zákon počítá i s koronavirem

Parlament ČR schválil 19. srpna speciální zákon o zvláštních způsobech hlasování v podzimních volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020. Díky němu mohou volit i občané s nařízenou izolací/karanténou, kteří mají k urnám do volebních místností přístup zapovězen.

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Volby do Senátu

Jak volit v karanténě? Možností je několik 

Speciální způsoby, jak letos odvolit, se týkají osob, kterým nařídila karanténu nebo izolaci z důvodu onemocnění covid-19 krajská hygienická stanice nebo praktický lékař. Zákon též umožňuje hlasování voličům umístěným v zařízeních, která byla rozhodnutím krajské hygienické stanice uzavřena.

Pro tuto skupinu voličů jsou zavedeny tři alternativní možnosti hlasování:

  • Hlasování z motorového vozidla u volebního stanoviště (tzv. drive-in hlasování): takovéto volební stanoviště najdete v každém okresním městě a jeho vybavení zajišťuje armáda. Umožní průjezd motorového vozidla, hlasovat je tímto způsobem možné ve středu ve volebním týdnu.
  • Hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb: pokud krajská hygienická stanice nahlásí krajskému úřadu uzavřená zařízení na svém území, hejtmanství do nich vyšle speciální komisi pro hlasování.
  • Hlasování do zvláštní přenosné volební schránky: nemůže-li občan využít drive-in hlasování, lze do čtvrtka volebního týdne požádat krajský úřad o příjezd speciální volební komise tvořené členy drive-in týmu, kteří přijedou v ochranných prostředcích s přenosnou volební schránkou za voličem domů. Toto hlasování bude probíhá od pátku volebního týdne

Zvedněte zadky, vyzýval Zeman voliče. Do Senátu volit nepůjde

Volby do Senátu

Zvláštní způsoby hlasování zajišťují speciální hlasovací komise v ochranných prostředcích složené ze tří vojáků a zapisovatele jmenovaného krajským úřadem; také sčítání těchto hlasů provede zvláštní sčítací komise u krajského úřadu.

>> Volby 2020 | Volební výsledky 2. kola voleb do Senátu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám