Hlavní obsah

Influenceři podpořili Pellegriniho v čase moratoria, žádný postih jim nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raper Rytmus, modelka Jasmina Alagič, influencerka Zuzana Plačková, zápasník Attila Végh a bývalá tenistka Dominika Cibulková podpořili v prezidentských volbách Petra Pellegriniho, někteří z nich dokonce v čase předvolebního moratoria, ale žádný postih jim za to nehrozí. Moratorium se totiž vztahuje na média, nikoliv však na sociální sítě.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Peter Pellegrini

Článek

Novinky se proto dotazovaly na slovenském ministerstvu vnitra, zda Slovensko kvůli tomu neuvažuje o změně volebního zákona nebo o zrušení volebního moratoria. „Novela zákona o volební kampani zatím není v plánu legislativních úkolů,“ reagoval tiskový odbor slovenského ministerstva vnitra.

Influenceři přitom mohli už v čase moratoria oslovit statisíce svých fanoušků na sociálních sítích. Nadace Zastavme korupci upozornila, že příspěvky Cibulkové a Végha nebyly označeny jako politická reklama, takže oba mohli svobodně vyjádřit svůj názor. Podle nadace však podpora dalších influencerů vyzněla jako cílená reklamní kampaň. Rytmus má téměř 800 tisíc followerů, Alagič přes půl milionu a Plačková 880 tisíc. Rytmus se například vyjádřil, že chce „mír, klid a suverénní stát“, což byly argumenty Pellegriniho kampaně.

Marketéři deníku Sme řekli, že to vypadalo jako placená, ale neoznačená reklama. Videa byla zveřejněna ve stejný den a obsahovala stejné naučené fráze, že jim je Pellegrini sympatický a jsou s ním ztotožněni. Marketéři odhadli, že influenceři si za podobnou aktivitu mohou požádat o částky od 30 do 50 tisíc eur (762 tisíc až 1,2 milionu korun). Pellegrini tvrdil, že ani jednoho ze zmíněných podporovatelů osobně nezná a poděkoval jim za podporu.

Rytmus také navštívil Úřad vlády v čase volební kampaně a když se ho na to novinář webu Aktuality.sk ptal, zveřejnil novinářovo telefonní číslo a vyzval své fanoušky, aby mu napsali. Rytmus se pak za to omluvil.

Rozhovor za hranicemi

Slovenský zákon rovněž nepamatuje na to, že v čase předvolebního moratoria mohou uveřejnit rozhovor s některým z kandidátů zahraniční média. Pellegrini poskytl například exkluzivní rozhovor maďarské veřejnoprávní televizi M1, která je naprosto pod kontrolou vlády premiéra Viktora Orbána. Televize M1 rozhovor reprízovala i v čase předvolebního moratoria. Pellegrini se ničeho nedopustil, protože se jednalo o rozhovor mimo území Slovenské republiky.

Většina příslušníků maďarské menšiny žijící na jihu Slovenska televizi M1 sleduje a nakonec odevzdala hlasy právě Pellegrinimu.

Végh ztratil sponzora

Web Startutip.sk upozornil, že zápasník a influencer Végh v těchto dnech ztratil sponzora. Automobilka Renault mu vypověděla smlouvu. Svůj krok odůvodnila tím, že ambasadoři firmy musí být apolitičtí.

„Komerční značka mě ‚trestá‘ za to, že jsem svobodně projevil při volbě prezidenta svůj soukromý politický názor a přesvědčení v domnění, že žijeme v zemi, kde se to svobodně projevit může,“ reagoval zápasník. „Vzbudilo to ve mně pocit, že komunismus se vrátil,“ dodal Végh.

Pellegrini skončil jako poslanec i jako předseda parlamentu

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám