Hlavní obsah

Senátorkou bude právnička Jana Zwyrtek Hamplová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kroměřížském volebním obvodě se ve druhém kole senátních voleb odehrál těsný souboj mezi Janou Zwyrtek Hamplovou (Nezávislí) a Lucií Pluhařovou (ANO). Zwyrtek Hamplová nakonec vyhrála o 233 hlasů. V minulosti se účastnila protivládních demonstrací, na kterých zněla otevřená podpora Rusku a Vladimiru Putinovi.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Foto Jany Zwyrtek Hamplové z roku 2020

Článek

Vládní koalice SPOLU neměla ve druhém kole žádného kandidáta, poražená kandidátka Lidovců Šárka Jelínková voličům vzkázala, aby ve druhém kole volili menší zlo, tedy Lucii Pluhařovou, političku ANO.

Hamplová v minulosti vystoupila na protivládní demonstraci, na které zazněly projevy velebící Rusko a Vladimira Putina. V době koronavirové epidemie prohlašovala, že hysterie kolem covidu je horší než nemoc samotná.

Hamplová, jež je právničkou, čelila opakované kritice od webů věnujících se ověřování informací. Například server Manipulátoři na jaře 2021 upozornil na její opakované zavádějící výroky a analýzy, které zveřejňuje na svém facebookovém profilu a mají tisíce sdílení.

„Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová je známá svou neznalostí zákonů. V minulosti například ve svém textu jednoznačně manipulovala s výrokem Evropského soudu pro lidská práva. Jindy vyzývala velvyslance k podání právního nesmyslu“, stojí na webu.

Zwyrtek Hamplová nemá trvalé bydliště v Kroměříži, jejíž zájmy se chystá v Senátu hájit. Pochází z Mohelnice na Šumpersku.

Reklama

Výběr článků

Načítám