Hlavní obsah

Láska, nebo Žantovský. Zemana čeká těžká volba

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O senátní křeslo se na Praze 5 ve druhém kolem utkají současný senátor Václav Láska (Senátor 21) a bývalý diplomat a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, který kandiduje s podporou Starostů, ODS a TOP 09. Vyplývá to z průběžných výsledků sčítání. V tomto obvodě volí i prezident Miloš Zeman.

Článek

V senátním volebním obvodě 21 v Praze 5 měli po hodině a půl od uzavření volebních místností sečteno přes 90 procent všech odevzdaných hlasů.

Průběžně vedl s náskokem zhruba čtyř procent Žantovský (39 procent) před druhým Láskou (37 procent) až s velkým odstupem se za nimi byl Miloslav Ludvík (ČSSD + ANO).

Miroslava Němcová v Praze 1 téměř dobyla Senát hned v prvním kole

Volby do Senátu

I když ještě není sečteno 100%, je jasné, že Žantovského a Lásku už nikdo neohrozí a prezident Miloš Zemanbude mít těžkou volbu. S oběma měl totiž v minulosti rozepře.

Láska před zhruba rokem inicioval ústavní žalobu na prezidenta kvůli hrubému porušování Ústavy, kterou následně podpořilo 36 senátorů. Prezidentovi Láska vyčítal osm prohřešků. Vadilo mu například Zemanovo otálení při odvolávání někdejšího ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) či posvěcení vládnutí menšinového kabinetu Andreje Babiše (ANO) bez důvěry.

Foto: archiv kandidátů

Michael Žantovský (vlevo) a Václav Láska

Žantovský zase prezidenta hlasitě kritizoval například v době, kdy se řešila kauza Novičok, tedy pokus o otrávení bývalého ruského špiona žijícího ve Velké Británii. Zeman tehdy prohlásil, že Novičok pocházel z Česka. Podle Žantovského „nehorázně” lhal a možná i porušil zákon o utajovaných informacích.

Poslanci neschválili ústavní žalobu na prezidenta Zemana

Domácí

Slovní přestřelky už mezi Zemanem a Žantovským probíhaly i v době, kdy současný prezident ještě zastával funkci premiéra.

Zeman v pátek vhodil do urny lístek se jménem Ludvíka, a to i přesto, že, jak řekl v rozhovoru na rádiu Frekvence 1, „Senát je naprosto zbytečný”. Poté, co odvolil řekl přítomným novinářům, že každé volby jsou důležité, pokud jsou demokratické.

Občany prezident k účasti ve volbách vyzýval také v neděli, tedy necelý týden před otevřením volebních místností. „Zdvihněte sakra ty zadky a uvědomte si, že když nepůjdete volit, může být zvolen někdo, koho byste v životě vy nevolili,” vzkázal doslova Zeman.

Miloš Zeman odvolilVideo: Česká televize ČT24

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám