Hlavní obsah

Volby ON-LINE: Účast je někde až 50 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvaadvacet politických subjektů – stran, hnutí či koalic – se uchází o hlasy voličů ve volbách do Poslanecké sněmovny. Některé okrsky zaznamenávají velký zájem o volby, některá místa hlásila večer účast až 50 procent oprávněných voličů. Velká účast je například v Praze, ale také v Hradci Králové.

Předsedové ANO, Spolu, PirStan, SPD a KSČM odvoliliVideo: Novinky.cz/AP/Právo

 
Článek

23:06 - On-line reportáž z prvního dne voleb končí, děkujeme za pozornost.

22:00 - Volební místnosti se pro dnešek zavřely, hlasovat bude možné ještě v sobotu od 8:00 do 14:00.

21:50 - V pražských městských částech se po 20:00 podle mluvčích radnic volební účast pohybovala mezi 40 a 50 procenty. Například v Praze 4 podle mluvčího Jiřího Bigase v některých okrscích dosáhla 50 procent, polovina voličů dorazila k volbám i v Praze 12.

21:49 - Ve velkých středočeských městech většinou odevzdaly hlas zatím dvě pětiny voličů. "Je to docela hodně. Některé volební místnosti už mají přes 50 procent," uvedl Kamil Choc z berounské radnice.

21:48 - Velký zájem o sněmovní volby hlásí okrskové komise v Libereckém kraji. Dvě hodiny před uzavřením volebních místností se účast podle průzkumu ČTK pohybovala kolem 40 procent. "Už nám chybí jen šest voličů a budeme mít 50 procent," řekla Pavla Paduchová, zapisovatelka jednoho z okrsků v Jablonci nad Nisou.

Padesátiprocentní účast už překročili v Bedřichově v Jizerských horách, kde se v sobotu jede závod na kolech. "Dveře se nám tady netrhnou, už nám tu odvolilo 235 lidí s voličským průkazem, nechali jsme si poslat další sadu volebních lístků," řekla zapisovatelka Regína Keltnerová.

20:22 - V Hradci Králové evidují vysokou účast. Kolem 19. hodiny byla kolem 50 procent.

Češi volí v GruziiVideo: Pro Novinky.cz Veronika Lošková

20:20 - Volič v Královéhradeckém kraji si na krajském úřadě stěžoval, že mu komise nedala kompletní volební lístky. Chyběl prý hlasovací lístek pro hnutí ANO. Když mu komise dala novou sadu, bylo už vše v pořádku.

20:19 - Mezi Čechy v Belgii je o volby zájem, k urnám přišlo zatím přes 500 lidí. Většina oslovených by chtěla změnit politické poměry v Česku.

19:06 - V prvních hodinách po otevření volebních místností přišla podle zjištění ČTK volit desetina až pětina voličů, podobně jako před čtyřmi lety.

Předsedové ANO, Spolu, PirStan, SPD a KSČM odvoliliVideo: Novinky.cz/AP/Právo

18:25 - Rekordní zájem o volby do Sněmovny eviduje ministerstvo zahraničí u Čechů žijících v zahraničí.

O voličské průkazy zažádalo na zastupitelských úřadech 2418 lidí, což je zhruba o polovinu více než při prezidentských volbách před třemi lety.

Po volbách bez osobní účasti Zemana? Stačí, když pošle dokumenty třeba po Mynářovi

Parlamentní volby

Češi žijící v zahraničí v letošních sněmovních volbách vybírají kandidáty z Ústeckého kraje, což jim losem určila Státní volební komise.

17:35 - Lídr koalice Spolu a předseda ODS Petr Fiala si netroufá odhadnout, jakého zisku by mohla v současných sněmovních volbách dosáhnout. Uskupení je podle něj představitelem politické změny v ČR.

„To, co pokládám za nejdůležitější je, aby lidé podpořili tuto změnu v ČR, aby už tu nevládli populisté, aby už tu nevládla vláda složená z populistů a extremistů, abychom se posunuli dál,“ řekl Právu Fiala. Volil v pátek v Brně-Černých Polích v ZŠ Zemědělská.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Předseda ODS volil ve volbách do Sněmovny v Brně-Černých Polích v ZŠ Zemědělská.

Zdůraznil, že osm let vlády současného vedení země nevedlo k žádným výsledkům.

„Všechno se zdražuje, nepodařilo se pohnout s ničím podstatným,“ uved s tím, že pokud lidé nedají šanci změně, trend bude stejný a vláda bude Česko posouvat směrem na východ.

17:20 - Prezident Miloš Zeman by podle předsedy KDU-ČSL a lídra Spolu v Olomouckém kraji Mariana Jurečky měl po volbách při rozhodování o tom, koho pověří sestavením vlády, respektovat případnou většinovou koalici Spolu a Pirátů se Starosty.

Jurečka to na dotaz ČTK řekl v Rokytnici na Přerovsku, kde odevzdal svůj hlas do sněmovních voleb. Sestavení koalice s nejméně 101 hlasy bude Jurečka považovat za volební úspěch.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Volební místnost na obecním úřadě v Rokytnici na Přerovsku během voleb do Poslanecké sněmovny, kterou si vybral pro hlasování předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Já bych si přál, aby (Zeman) respektoval vůli, která vzejde z voleb. Pokud ta vůle řekne, že tady naše dvě koalice mají více jak 101 mandátů, tak aby i podle toho konal z hlediska toho, koho pověří sestavováním vlády a koho následně pověří premiérem,“ uvedl Jurečka. Sestavení většinové koalice je podle Jurečky zásadní.

„K čemu by nám bylo, že bychom třeba jako koalice Spolu (volby) vyhráli, ale nedokázali bychom sestavit většinou koaliční vládu. Beru jako největší hodnotu úspěchu, aby tady mohla vzniknout většinová koaliční vláda, kterou bude sestavovat koalice Spolu a bude mít za premiéra (předsedu ODS) Petra Fialu,” uvedl Jurečka.

17:05 - Předseda STAN Vít Rakušan pokládá nynější sněmovní volby za jedny z nejdůležitějších po roce 1989. Přál by si proto vysokou účast a zájem mladých lidí.

O vítězi podle něj nebude jasno do poslední minuty, volební výsledek tří nejsilnějších uskupení se může pohybovat kolem 25 procent. Rakušan to dnes řekl novinářům poté, co odevzdal svůj hlas v Kolíně.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Volební místnost v mateřské škole v Kolíně během voleb do Poslanecké sněmovny, kterou si vybral pro hlasování předseda STAN Vít Rakušan.

„Z mého pohledu jsou tyhle volby zcela zásadní. Je to křižovatka, kam se naše země bude vyvíjet. Považuji je opravdu za jedny z těch nejdůležitějších, které jsme po listopadu měli, a využít svého práva je opravdu to nejjednodušší, co mohou lidé udělat,” uvedl Rakušan

Přál by si volební účast alespoň 69 nebo 70 procent. Před čtyřmi lety přišlo k urnám téměř 61 procent oprávněných voličů.

16:50 - Vojtěch Filip dále řekl, když odevzdával svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny, že by jeho strana opět podpořila menšinovou vládu ANO. Filip v roli předsedy strany končí a na další období už nehodlá kandidovat.

16:45 - Předseda KSČM Vojtěch Filip odvolil v Základní škole Bezdrevská v Českých Budějovicích krátce po 16. hodině. Za úspěch by považoval vylepšení výsledku z posledních voleb. „Jsem přesvědčený, že překročíme pět procent,“ uvedl Filip.

Ani v případě, že by se však KSČM do poslanecké sněmovny nedostala, neobává se jejího rozpadu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Předseda KSČM odvolil v pátek krátce po šestnácté hodině v ZŠ Bezdrevská v Českých Budějovicích.

„Komunistická strana Čech a Moravy je trvalou součástí politické scény. V případě, že bychom v těchto volbách neuspěli, měli bychom velmi těžkou pozici, ale jistě máme dostatek mladých, kteří by, jak říká klasik: vyvstali jako rudí bojovníci,“ reagoval na dotaz Filip.

16:30 - V Ostravě-Porubě namísto doma v Brně-Bystrci odvolil v pátek odpoledne armádní generál a poslední žijící stíhač československých perutí RAF v Anglii Emil Boček (98).

Foto: Pavel Karban, Právo

V Ostravě odvolil generál Emil Boček (98) s manželkou zesnulého kolegy Ivanou Škarvadovou.

Svůj hlas hodil do volební urny v jedné ze tříd ZŠ Bulharská krátce po 14. hodině. Doprovod mu dělala Ivana Škarvadová (79), vdova po jeho příteli, generálovi Zdeňku Škarvadovi.

„Chtěl jsem se setkat s Ivou a prokázat tak úctu mému zesnulému kamarádovi, se kterým jsem létal v Anglii na spitfirech,“ vysvětlil Boček, proč volil v moravskoslezské metropoli. O tom, koho bude volit, měl prý jasno hned.

V Ostravě odvolil 98letý generál Emil BočekVideo: Pavel Karban, Právo

A pro voliče měl hrdina druhé světové války krátký vzkaz: „Chtěl bych, aby se lidé v České republice dali dohromady, abychom měli hezkou budoucnost.“

16:15 - Pokud obyvatelé Moravské Nové Vsi na Břeclavsku byli po léta zvyklí chodit volit na stejné místo, letos museli akceptovat změnu. Místem voleb je tentokrát mateřská škola, nikoliv základní. Ta se stále ještě vzpamatovává z následků tornáda, a tak musela zaskočit mateřinka jako náhradní – a bezbariérové –⁠ místo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Obyvatelé Moravské Nové Vsi na Břeclavsku volili v mateřské škole, nikoliv základní. Ta se stále ještě vzpamatovává z následků tornáda

„Nejsme na to zvyklí, že by volby v Moravské někoho zajímaly. Vždyť já pomalu ani nevím, jak to máte novináři s návštěvou voleb,“ pousmál se starosta Marek Košut (TOP 09).

16:05 - Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš s manželkou Monikou a dcerou Vivien odevzdal hlas ve sněmovních volbách v Lovosicích. Právě v Ústeckém kraji bude Babiš kandidovat.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš odevzdal hlas ve sněmovních volbách v Lovosicích.

Má za důležité, zda bude vláda pokračovat v projektech. Babiš považuje letošní sněmovní volby za nejdůležitější v historii ČR. Zopakoval, že kandiduje naposled. Vláda se podle něj nemá za co stydět.

16:00 - Ve sněmovních volbách se hraje o orientaci České republiky, řekla po odevzdání hlasu v základní škole v Praze 9 novinářům předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Věří tomu, že opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) bude sestavovat vládu a postará se o změnu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová odevzdala svůj hlas ve sněmovních volbách.

Volby jsou podle Adamové zásadní v tom, že rozhodnou o orientaci země. „Zda budeme dále součástí EU a NATO, zda se nevydáme na východ. Je to souboj o identitu České republiky, zda tu bude vládnout oligarcha podporovaný populisty a extremisty, nebo tu budeme vládnout slušnou politikou, která myslí na lidi,” řekla.

S odkazem na vládní hnutí ANO uvedla, že slovo ano by se mělo vrátit do slovníku ve svém původním významu.

15:50 - Neúspěchu ve volbách a toho, že sociální demokracie neprojde do poslanecké sněmovny se její předseda Jan Hamáček, který volil v Mladé Boleslavi, nebojí. Podle něj jeho strana pětiprocentní hranici překročí.

„Hranice úspěchu a neúspěchu je jednoznačná, pokud se sociální demokracie dostane do sněmovny, je to úspěch, pokud nikoliv, tak by to byl neúspěch. V případě neúspěchu by musel do vedení strany přijít někdo jiný,“ uvedl poté, co vhodil svůj hlas do volební urny v jedné ze základních mladoboleslavských škol. Předseda ČSSD odhadoval, že k volbám přijde 60 až 65 procent lidí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček odevzdal svůj hlas ve sněmovních volbách v ZŠ Václavkova v Mladé Boleslavi.

Lidé podle něj zohledňují při výběru i koronavirovou krizi. „V posledním roce jsme trestáni za covid, hnutí ANO vybralo tu zatáčku úspěšněji,“ připustil Hamáček. Případné povolební uspořádání nechtěl předvídat, účasti na vládě s ANO nelitoval.

„Pokud by ČSSD nešla do vlády, zmizela by v propadlišti dějin,“ mínil, ale na otázku, zda by šel po volbách znovu do stejného projektu neodpověděl. „S pokorou počkáme, jak voliči rozdají karty a pak se uvidí,“ řekl Hamáček.

15:40 - Předseda Pirátů a jeden z lídrů koalice Pirátů se STAN Ivan Bartoš volil v Ústeckém kraji, kde do voleb do Poslanecké sněmovny kandiduje. Svůj hlas hodil do urny krátce po 15. hodině ve volební místnosti na Základní škole České mládeže v Ústí nad Labem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Předseda Pirátů a jeden z lídrů koalice Pirátů se STAN Ivan Bartoš volil do Poslanecké sněmovny na Základní škole České mládeže v Ústí nad Labem. V Ústeckém kraji Bartoš kandiduje.

„Tyto volby jsou úžasná šance vrátit naší zemi budoucnost. Rozhoduje se, kam bude republika v dalších letech, možná desetiletích směřovat,“ řekl Bartoš předtím, než do urny vhodil svůj hlas. Zda na kandidátce kroužkoval, prozradit nechtěl.

„Věřím, že se nám podařilo s koalicí Pirátů a Starostů fakt představit program pro budoucnost České republiky. Můžu říct, že za ty měsíce, které jsme strávili v kampani s Vítkem Rakušanem, že lidi skutečně zajímají změny, které náš program nabízí,“ doplnil Bartoš.

Prezident odvolil v křesílku. Hrad zveřejnil fotky

Parlamentní volby

15:25 - Prezident Miloš Zeman podle informací od volební komise odevzdal na zámku v Lánech volební hlas. 

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman při volbě do Sněmovny

Volební komisař navštívil prezidenta Miloše Zemana v LánechVideo: aktu.cz / Twitter @PREZIDENTmluvci

15:10 - Předseda hnutí SPD Tomio Okamura očekává, že volební účast ve sněmovních volbách by mohla překročit 60 procent. Doufá v to, že bude co nejvyšší.

Vyšší účast voličů všech stran mohly podle něj vyvolat střety mezi vládním hnutím ANO premiéra Andreje Babiše a opozičními bloky Spolu a Piráti a STAN. Okamura to řekl novinářům poté, co dnes odpoledne odvolil ve sněmovních volbách ve svém okrsku na pražském Břevnově. Volil své hnutí SPD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura odevzdal svůj hlas ve sněmovních volbách v ZŠ Cesta k úspěchu v Praze.

Ve volbách jde podle něj o zásadní věc, a to o směřování Česka v příštích čtyřech letech. „Jestli budeme směřovat do Bruselu směrem k ukončení české svrchovanosti a samostatnosti, nebo zda zachováme Českou republiku, jak ji známe. Já jsem pro to druhé,” řekl novinářům.

14:57 - V plzeňské věznici na Borech projevilo zájem volit 592 odsouzených, což je přibližně polovina z celkového poctu oprávněných voličů. „Hodil jsem to Koruně České. Dávám jí hlas od doby, co existuje, libí se mi monarchie jako statní zřízení,” řekl Právu Bohumil P. (59) z Dačic, který si odpykává 20 měsíců za úvěrový podvod.

Volilo se i v plzeňské věznici na BorechVideo: Patrik Biskup, Právo

Další z odsouzených Právu řekl, že dal hlas bývalému policistovi Robertu Šlachtovi. „Jako kriminálníka mě sice honil, ale je to poctivej polda,” dodal 45letý Karel.

Někomu stále nepřišly voličské průkazy. Možná ještě leží na poště

Parlamentní volby

14:50 - Fronta se vytvořila před volební místností olomouckého okrsku číslo 4 v Základní škole Komenium. Voliči ji zaplnili během pár sekund tak, že řada z nich musela zůstat na chodbě a čekat, až na ně přijde řada.

Volební anketa v PrazeVideo: Novinky

Hned první z nich „neuspěl“. „Spěchám, protože s kamarády za chvíli v Přerově usednu na kolo, pojedeme se projet kolem Bečvy a pak si sedneme na pivo. Jsem původem Přerovák, ale nyní mám trvalé bydliště v Olomouci, a proto volím tady. Zjistili však, že patřím do jiného okrsku. Poslali mě proto tam a já si s tím poradím. Chci změnu, a tak si možnost volit určitě nenechám ujít,“ řekl Právu muž středního věku.

Mezi prvními dorazil k volbám i Jan Žůrek. „Chodím vždycky hned na začátku. Snažím se to pak hned pouštět na sociální sítě a tím motivovat další lidi, ať přijdou tak také,“ vysvětlil Právu mladý muž a dodal, že i on očekává změnu. „Doufám, že současnou vládní garnituru někdo vymění,“ prohlásil.

Foto: Petr Marek, Právo

Volby v olomouckém okrsku 4

14:09 - Na zastupitelských úřadech v zahraničí volí rekordní množství Čechů, výjimečný je i zájem o voličské průkazy, informovalo ministerstvo zahraničí.

14:00 - Volební místnosti se otevřely. V pátek lidé mohou hlasovat do 22 hodin.

13:18 - Ve volbách jde nejen o překročení pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do Sněmovny, ale i o příspěvek, který získá část z méně úspěšných. Stokorunu za každý hlas dostane strana, pokud překoná alespoň 1,5 procenta.

Volební trpaslíci hrají o miliony státního příspěvku

Parlamentní volby

12:05 - Pražský hrad zrušil kvůli zdraví účast prezidenta Miloše Zemana v nedělní povolební debatě na CNN Prima News. Televize to uvedla na svém webu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nevyloučil ani odložení avizované nedělní schůzky s předsedou hnutí ANO a premiérem Andrejem Babišem.

Někomu stále nepřišly voličské průkazy. Možná ještě leží na poště

Parlamentní volby

10:52 - V Česku by se mělo otevřít ve 14 hodin 14 775 volebních místností, informovalo ministerstvo vnitra.

10:21 - Povolební vystoupení prezidenta Miloše Zemana, který se v posledních dnech kvůli zdravotním problémům neobjevuje na veřejnosti, je nejisté.

„Nechci teď říkat, jestli tomu tak bude. Pan prezident se bude řídit doporučeními lékařů, zdraví je na prvním místě,” odpověděl v pátek mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz Radia Z.

Hlava státu, která má být jedním z klíčových aktérů povolebního vyjednávání, měla na neděli původně naplánovaný televizní rozhovor a večer jednání s premiérem Andrejem Babišem.

Nemocného prezidenta není potřeba ukazovat, řekl Ovčáček

Domácí

9:51 - České volby rozhodnou i o tom, zda maďarský premiér Viktor Orbán získá ve Visegrádské skupině čtyř středoevropských zemí (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) spojence při její proměně na seskupení zemí, které si činí nárok na vlastní definici právního státu a svobody tisku, napsal v pátek slovenský list Sme.

Hospodárske noviny přirovnaly Babiše k šéfovi nejsilnějšího slovenského vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igoru Matovičovi, oba podle nich svou politickou kariéru postavili na instinktivním odmítání politiky.

Lidé rozhodují o Babišovi či o změně

Parlamentní volby

List Pravda napsal, že české volby pravděpodobně rozhodnou starší voliči, kterých je nejvíce a kteří na rozdíl od mladých lidí aktivně chodí k volebním urnám. Podle něj hnutí ANO, které má vyhlídky na volební vítězství, se těší vysoké podpoře u seniorů.

Denník N otiskl na titulní stránce karikaturu Babiše a položil si řečnickou otázku, zda bude Babiš pokračovat navzdory obviněním a skandálům a jak se zachová prezident Miloš Zeman, pokud by Babiš volby nevyhrál. Český prezident se dříve nechal slyšet, že šanci sestavit vládní kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice.

8:44 - V Jihomoravském kraji požádalo o zvláštní přenosnou schránku 178 lidí, kteří chtějí odevzdat hlas ve volbách, ale nemohou se dostavit do volebních místností. Sdělila to mluvčí kraje Alena Knotková. O zvláštní přenosnou schránku mohli lidé žádat do čtvrtečních 20:00.

Do přenosné schránky se chystá letos volit také prezident Miloš Zeman, oznámil Hrad. Volit by měl v pátek na zámku v Lánech.

Zeman musel mít vyřízený voličský průkaz už dřív

Parlamentní volby

7:00 - Hlasování už začalo i v Austrálii. „Letošní volby v Austrálii silně poznamenají koronavirová opatření, protože Austrálie v posledních týdnech zažila celou sérii lockdownů a stále jsou uzavřeny hranice mezi některými státy (uzavřeno je i hlavní město Canberra, které tvoří samostatné federální teritorium). V praxi to znamená, že ne všichni čeští voliči a krajané, kteří by se chtěli voleb zúčastnit, tak budou moci učinit,” uvedlo pro Novinky velvyslanectví v Canbeře.

Češi volí v KanaděVideo: pro Novinky.cz Markéta Schusterová, Novinky

„Na Velvyslanectví ČR v Canbeře během posledních parlamentních i prezidentských voleb (tj. v době bez platných uzavírek a omezení) dorazilo cca 30 voličů, očekáváme snížení počtu voličů přibližně na polovinu. Generální konzulát v Sydney bude mít návštěvnost vyšší (vzhledem k několikanásobně vyššímu počtu zapsaných voličů), byť koronavirová omezení platí i tam. Kdo dorazí k volbám v Canbeře, obdrží od nás balíček čerstvě napečených moravských koláčů (v neprodyšném covid-safe balíčku),” doplnilo velvyslanectví.

Foto: Česká ambasáda v Canbeře

Koláče pro voliče v Austrálii

6:30 - Společně s volbami do Poslanecké sněmovny se v pátek a v sobotu konají ve více než dvaceti městech a obcích České republiky místní referenda. Občané v nich budou rozhodovat mimo jiné o výstavbě obchodních či průmyslových zón, kanalizace, zimního stadionu, obchvatu obce, relaxační zóny, požární zbrojnice i jelení obory. Lidé mohou ovlivnit osud nemocnice, opravu zámku, kácení stromů, rozšíření lomu nebo podobu křižovatky.

Hlasovat v Česku je možné v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Lidé z 5242 kandidátů vyberou 200 zákonodárců, kteří by měli příští čtyři roky zasedat v Poslanecké sněmovně. Výsledky voleb by měly být známy v sobotu večer.

Kdo kandiduje ve volbách 2021: Čísla a lídři stran, koalic, hnutí

Volby

Možnost hlasovat už měli někteří čeští voliči v zahraničí, kde se otevírají místnosti na zastupitelských úřadech podle časových pásem. Již ve středu také mohli na drive-in stanovištích hlasovat lidé v karanténě či izolaci a ve čtvrtek bylo hlasování umožněno klientům a personálu zařízení pobytových služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám