Hlavní obsah

Do Sněmovny se dostal i „Kojak“ z Českolipska. Proslavila ho galerie zlodějů

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vloni v souboji o senátorský mandát těsně neuspěl, v českém parlamentu nakonec chybět nebude. Jen místo horní komory zasedne v té dolní. Svérázný starosta Kravař na Českolipsku Vít Vomáčka, který svou holou hlavou připomíná televizní postavu inspektora Kojaka, urval jeden ze dvou poslaneckých mandátů, jež v Libereckém kraji získal vítěz voleb, koalice SPOLU. Vomáčka za ni kandidoval jako nezávislý kandidát.

Foto: Michael Polák, Právo

Nově zvolení poslanci z kandidátky vítěze voleb, koalice SPOLU - vlevo Petr Beitl, vpravo Vít Vomáčka

Článek

„Moc dlouho se mě na to neptejte, protože jsem z toho docela naměkko, jak mi to tam ti lidé naházeli,“ řekl v sobotu Právu jen chvíli poté, co bylo jasné, že se díky úspěchu SPOLU i téměř čtyř tisícům preferenčních hlasů stane novým poslancem.

„Pro mě osobně je to bomba. Je to zadostiučinění i neskutečná zodpovědnost. Dá se to přirovnat k mejdanu. Teď z něho střízlivím a uvědomuji si, co ode mě lidé očekávají,“ dodal.

Kroužkovací zbraň. Podívejte se, jak lidé změnili koalicím plány

Parlamentní volby

Vomáčka je na Českolipsku známou a oblíbenou personou. Bylo by divné, kdyby tomu bylo jinak, neboť ve svých Kravařích dělá starostu už od roku 1991.

Letos v květnu to bylo třicet let a k málo vídanému jubileu mu do Kravař přijel osobně pogratulovat a předat pamětní list i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Dá se to přirovnat k mejdanu. Teď z něho střízlivím a uvědomuji si, co ode mě lidé očekávají
Vít Vomáčka

Více než svým dlouholetým starostováním se ale starosta Vomáčka proslavil svými svéráznými počiny.

V roce 2013 například na webové stránky obce vyvěsil jmenný seznam místních zlodějů, aby spořádaní obyvatelé obce věděli, na koho si dát pozor, a aby nedocházelo k páchání dalších přestupků. Pokus o neobvyklou prevenci mu ale zatrhl Úřad na ochranu osobních údajů.

Foto: Michael Polák, Právo

Kravařům na Českolipsku šéfuje Vít Vomáčka už od roku 1991.

Zviditelnil se i tím, když z rozpočtu obce zakoupil pro děti kravařské školy simulátor Formule 1, nebo když si ho na červenou pohovku do svého pořadu pozval Jan Kraus.

Vomáčka klade důraz na to, že je trvalým nestraníkem. V loňských senátních volbách na Českolipsku mu ve stáji ODS k úspěchu mnoho nechybělo, a tak ho strana - znovu coby nezávislého - angažovala i letos.

Na radnici v Kravařích chce minimálně zatím zůstat. „Když já ty Kravaře tak miluju...“ vysvětluje skoro omluvně. „A hlavně nevím, co práce ve Sněmovně bude obnášet. Chci to dělat naplno, ale musím to nejdříve poznat. Zeptejte se mě tak za půl roku.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám