Hlavní obsah

Do druhého kola senátních voleb postoupili tři ministři, zpěvák Jahelka i Zemanův Čuba

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve většině volebních obvodů jsou známé dvojice, které se za týden utkají ve druhém kole senátních voleb o křeslo v horní parlamentní komoře. Postoupili například všichni tři kandidující ministři, zpěvák Ivo Jahelka nebo strůjce slušovického zázraku a prezidentův poradce František Čuba.

Foto: archiv, Právo

František Čuba (SPO)

Článek

Své křeslo v Senátu bude ve druhém kole volby obhajovat současný ministr školství Marcel Chládek, jenž uspěl jako první v Lounech, i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD), který s 30 procenty porazil všechny protikandidáty na Kladensku.

O senátorské křeslo se popere také ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), jenž v obvodě Přerov skončil s 30 procenty druhý za bývalou zástupkyní ombudsmana Jitkou Seitlovou (KDU-ČSL a SZ), která ho překonala téměř o deset procentních bodů.

Postupuje i šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD), ten na Pelhřimovsku těsně před ukončením sčítání vedl s 36 procenty, a v dalším kole by se tak měl střetnout se zpěvákem Ivo Jahelkou (TOP 09 a STAN), který na Štěcha ztrácel asi 20 procentních bodů.

Zajímavý souboj se odehraje na Zlínsku, kde po sečtení 92 procent hlasů porážel strůjce tzv. Slušovického zázraku a poradce prezidenta Miloše Zemana pro oblast zemědělství František Čuba (SPO) dlouholetou senátorku ČSSD Alenu Gajdůškovou. Dělily je setiny procenta.

Vévodí ANO a ČSSD

Ve Žďáru nad Sázavou se ve druhém kole utká současná senátorka ČSSD Dagmar Zvěřinová s Františkem Bradáčem z KDU-ČSL. V Rychnově nad Kněžnou postoupil do druhého kola senátor Miroslav Antl, který opanoval první příčku s 41 procenty hlasů a náskokem 25 procentních bodů před druhým Lubošem Řehákem (KDU-ČSL).

Za ANO se o Senát popere podnikatel Jiří Hlavatý, a to v obvodu Trutnov, kde mu s 34 procenty patří první příčka. Druhý Adolf Klepš (TOP 09 a STAN) na něj ztrácí asi 13 procentních bodů.

Hnutí ANO vyšle do druhého kola také Jana Zahradníčka, který za Olomouc  svede souboj s lidovkyní Alenou Šromovou.

Na Chebsku vyzve senátora Miroslava Nenutila (ČSSD) Jiří Dufek z ANO. V obvodě Česká Lípa patrně postoupili Jiří Vosecký (SLK) a Karel Kapoun (ČSSD). V Hradci Králové svede souboj Jaroslav Malý (ČSSD) s Oldřichem Vlasákem (ODS).

V Karviné budou lidé za týden volit mezi prvním Radkem Sušilem (ČSSD) a druhým Martinem Gebauerem (ANO). V Kolíně proběhne souboj Emilie Třískové (ČSSD) s Milanem Rakem (ODS). Ve Strakonicích postoupil do druhého kola Martin Gregora (TOP 09 a STAN) a Karel Kratochvíle (ČSSD).

Své postupující kandidáty znají také voliči v Uherském Hradišti, kde zvítězil Ivo Valenta (SsČR), s nímž půjde do závěrečného klání Pavel Botek (KDU-ČSL). Ve Vyškově si lidé budou vybírat mezi Ivo Bárkem (ČSSD) a a Romanem Celým (KDU-ČSL). Ve Znojmě postoupili Pavel Štohl (ČSSD) a Jiří Němec (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Související články

V komunálních volbách odvolila třetina lidí

Víc než třetina voličů odevzdala po zhruba polovině druhého volebního dne hlasy v komunálních volbách v Česku, v senátních je účast nižší. Plyne to z vyjádření...

Okamura nic jiného než úspěch nečeká

Tomio Okamura neočekává pro své hnutí Úsvit nic než úspěch. Ten je totiž podle něj velmi pravděpodobný, protože začíná už na zisku jediného zastupitelského...

Schwarzenberg: ANO v Praze říkáme ne

Politici TOP 09 sledují výsledky voleb v pražském hotelu Don Giovanni. Za největšího soupeře považují hnutí Andreje Babiše ANO a napjatě očekávají, jak...

Výběr článků

Načítám