Hlavní obsah

Slovenské volby rozdělily české politiky. Babiš podpořil Pellegriniho, vláda věří Korčokovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenské volby hlavy státu rozdělují i české politiky. Zatímco z vládního tábora zní podpora Ivana Korčoka, který zvítězil v prvním kole s 42,5 procenta hlasů, lídr opozice Andrej Babiš (ANO) natočil už před pár dny video na pomoc Peteru Pellegrinimu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pokládá za důležité, že z voleb vypadli proruští kandidáti.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Andrej Babiš vystoupil v průběhu jednání Poslanecké sněmovny 19. března 2024 v Praze na tiskové konferenci k aktuálně probíranému tématu

Článek

„Vážené Slovenky, vážení Slováci, v sobotních prezidentských volbách běžte prosím volit, ať za vás nerozhodnou jiní. Petera Pellegriniho znám a vím, že svoji vlast vždy důstojně reprezentoval a nebál se hájit slovenské národní zájmy. Je velmi důležité, aby v čele Slovenska stál člověk, kterého znáte, důvěřujete mu a víte, co od něj můžete očekávat. Držím vám palce,“ prohlásil na videu Andrej Babiš.

Podle poslance Radka Vondráčka (ANO) je toto video v pořádku a je důkazem nadstandardních česko-slovenských vztahů. Do voleb však není vhodné zasahovat. „Je to jejich kampaň. Nehrajme si na staršího bráchu, oni si to vyřeší sami,“ uvedl.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) se po sečtení prvního kola voleb zase nezdráhal otevřeně podpořit Ivana Korčoka. „Více než 5,5 procenta je slušný náskok. Před druhým kolem nás ale skoro jistě čeká drsná antikampaň plná dezinformací. Já stejně jako KDH (Kresťanskodemokratické hnutie, pozn. red.) podporuji Ivana Korčoka a demokratické, prozápadní Slovensko,“ napsal na sociální síť X.

„Korčok 42,51 %, Pellegrini 37,02 %. Ten první vyhraje. Věřím tomu,“ přisadil si lidovecký poslanec a kandidát do Evropského parlamentu František Talíř.

Za příjemné překvapení označil výsledek slovenských voleb poslanec TOP 09 Ondřej Havel. „TOP 09 preferuje, aby se slovenským premiérem stal pan Korčok,“ uvedl v České televizi.

Pellegrini se prý dopouští příšerné a toxické demagogie.

Předseda zahraničního výboru Sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09) předpokládá, že volby nakonec vyhraje ten, komu se podaří zmobilizovat více svých voličů. „Velká část nevolila ani v prvním kole, ukazuje volební účast,“ poznamenal. „Pro mne osobně výsledek není překvapení,“ dodal.

Vyjadřovat se k volbám v sousední zemi Havlovi nepřipadá za hranou, neboť se Slováky mají Češi nadstandardní vztahy. „Pokud by prezidentem byl pan Korčok, tak by jistě byl ve zdravém slova smyslu oponentem současné slovenské vládě, která se dopouští relativizování války na Ukrajině a šíření ruského narativu,“ dodal.

Proruští kandidáti vypadli, těší Vystrčila

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) není korektní, aby se čeští politici ke kandidátům na slovenského prezidenta zásadněji vyjadřovali a jednoho či druhého podporovali.

„Postoupili dva největší favorité a jsem rád, že proruští kandidáti vypadli a nebudou se druhého kola účastnit,“ řekl Novinkám a Právu.

„Nyní je nutné, aby voliči šli voliči volit i ve druhém kole. Věřím, že půjdou volit odpovědní, svobodomyslní voliči, kteří chtějí, aby Slovensko bylo nadále svobodnou a demokratickou zemí,“ dodal.

První kolo vyhrál Korčok, Pellegrini čeká v druhém kole prezidentské volby tvrdší kampaň

Volby

Kobza z SPD se postavil za Pellegriniho

Místopředseda Sněmovny za ODS Jan Skopeček na CNN Prima News pogratuloval oběma postupujícím kandidátům. „Pro Českou republiku platí to, že ať vyhraje jakýkoliv z kandidátů, tak věřím, že první cesta nového slovenského prezidenta povede do České republiky, že to nebude Moskva, jak inzeroval jeden kandidát, který naštěstí z voleb vypadl,“ uvedl s odkazem na Štefana Harabina, který skončil s výsledkem 11,7 procenta.

Předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer (nestr.) ocenil vysokou volební účast, která v sobotu dosáhla 52 procent. „Vítězství pana Ivana Korčoka je velký úspěch. Poznal jsem ho osobně a oceňuji jeho práci diplomata a ministra zahraničí. Jsem přesvědčen, že by mohl být skvělým prezidentem,“ dodal.

Za Pellegriniho se postavil poslanec SPD Jiří Kobza. Jeho zvolení by podle něj zaručilo konzistentnost a předvídatelnost slovenské politiky. „Ale samozřejmě, že slovenské věci jsou věcí Slováků a my budeme výsledek respektovat,“ uvedl.

Podle poslankyně Olgy Richterové (Piráti) Pellegrini zlehčuje situaci na Ukrajině a razí proruskou rétoriku Roberta Fica (SMER).

Sobotní, první kolo slovenských voleb hlavy státu vyhrál Korčok se ziskem 42,5 % hlasů před Pellegrinim, kterému dalo hlas 37 % voličů. Účast v prvním kole dosáhla téměř 52 procent.

Druhé kolo prezidentských voleb se koná 6. dubna.

Vítězství Korčoka by bylo pro Fica obrovským vzkazem a oslabením, vztahům s Českem by pomohlo

Volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám