Hlavní obsah

ANO nevzdává boj o jižní Moravu

Právo, Vladimír Klepáč

Hnutí ANO nevzdává boj o jižní Moravu a snaží se přetáhnout na svoji stranu některou ze stran, která by se měla účastnit vznikající krajské čtyřkoalice. ANO sice volby s přehledem vyhrálo, nicméně další strany nedaly vítězi šanci. Krátce po oznámení výsledků voleb ohlásily, že krajskou koalici bez vítěze voleb vytvoří KDU-ČSL, Piráti, ODS a Starostové. Současného hejtmana Bohumila Šimka (ANO) by měl vystřídat lidovec Jan Grolich.

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme dali nabídku hejtmanského postu jedné ze čtyř stran možné koalice a nyní čekáme, zda bude akceptována,“ řekl Právu Šimek.

Předseda jihomoravské organizace ANO Lubomír Wenzl k tomu doplnil, že dokud se nesejde ustavující nové zastupitelstvo a případná koalice nezahájí fakticky svoji spolupráci, je otevřený prostor pro vyjednávání.

Klíčovou otázkou je, kdo vlastně onu nabídku dostal? Šimek a Wenzl to neupřesnili. Lídr Pirátů Lukáš Dubec zdůraznil, že Piráti jednají o čtyřkoalici a drží slovo. Spolupráci vyloučil. Lídr ODS Jiří Nantl šel ještě dál. „Takový projekt (koalice s ANO) není životaschopný a já si neumím představit, že by jej některá ze stran vůbec zvažovala,“ řekl Právu.

Mapa: ČSSD vyhrála v jediném okrese

Volby

Starostové pro jižní Moravu již ohlásili, že chtějí na kraji vytvořit s ODS společný klub zastupitelů. Jejich lídr František Lukl prohlásil, že jeho „volební výsledek neodpovídá tomu, aby zvažoval či usiloval o pozici hejtmana“. Posledním osloveným by mohla být přímo KDU-ČSL, jenže její lídr Grolich jasně potvrdil, že platforma čtyřkoalice dále pokračuje. podle něj se dolaďují poslední detaily koaliční smlouvy. Podepsána prý bude patrně v úterý.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Strany na jižní Moravě chystají koalici bez ANO

S tím, že dojednané nemusí vždy skutečně platit, má Brno zkušenosti. Po posledních komunálních volbách dojednával koalici tehdejší primátor Petr Vokřál (ANO). Dokonce si již se zástupci některých stran doslova podal ruku s tím, že vše je dojednáno. Nakonec ale vznikla koalice bez ANO, která je nyní v opozici. Primátorkou je Markéta Vaňková (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám