Hlavní obsah

Zvláštní hroby, šperky, mince. Archeologové si z okolí chystané D1 odvezli přes tisíc beden

Olomouc

Neobvyklé hroby, vzácné šperky i mince nalezli archeologové při průzkumu několika míst v okolí trasy posledního úseku D1 u Přerova, jehož stavba se připravuje. Odborníci se od roku 2017 zaměřili na lokality Dluhonice, Předmostí, Horní Moštěnice a Bochoř. Odvezli z nich více než 1100 beden různých artefaktů a antropologických nálezů.

Foto: archiv Archeologického centra Olomouc

Půdorysy domů v poloze Malého Předmostí 7 na západním okraji města Přerova

Článek

Archeologové podél trasy chystaného úseku D1 prozkoumali 4779 sídlištních objektů, 37 vyšších struktur a 156 žárových i kostrových pohřbů. Výkopové práce postupovaly s předstihem tak, aby neomezily plánovanou výstavbu D1.

Výstavba D3 odkryla na jihu Čech poklady pravěku i středověku

Věda a školy

„V sídlištních jamách ze starší a mladší doby bronzové jsme objevili mnoho pohřbů, což je jev pro toto období pravěku poměrně běžný. Některé z nich však byly velmi neobvyklé. Kupříkladu výplň jedné nepříliš velké zásobní jámy byla téměř celá zaplněna kostrami,” sdělil ředitel Archeologického centra Olomouc Jaroslav Peška.

Foto: archiv Archeologického centra Olomouc

Zásobní jáma s keramickými nádobami

Šperky, pece, zaniklé komunikace

Kromě pohřebišť a poměrně běžných nálezů byly v zemi objeveny také šperky, mince, pozůstatky pecí či zaniklých komunikací.

„Také byl nalezen keramický zlomek trůnu, na kterém je dochována část božstva, konkrétně jeho levá noha,” doplnil vedoucí archeologického průzkumu Jakub Vrána. Nalezené artefakty nyní archeologové zaevidují a zakonzervují.

Foto: archiv Archeologického centra Olomouc

Pec z období neolitu zahloubená ve stěně

Archeologické centrum, které na tom pracovalo, spadá pod hejtmanství. „Rád bych archeologům poděkoval za skvělou práci a už se moc těším, až si některé z nově objevených nálezů budou moci lidé prohlédnout při návštěvě muzeí v Olomouckém kraji,” uvedl krajský radní Jan Žůrek (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj).

Foto: archiv Archeologického centra Olomouc

Jedním z objevů na trase nového úseku D1 byla i zlatá spirála vyzvednutá z hrobu.

Poslední úsek D1 z Přerova do Říkovic má vyřešit dlouhodobě špatnou dopravní situaci v Přerově. Ministerstvo dopravy už vydalo povolení na jeho stavbu, která kvůli končící výjimce z posuzování vlivu na životní prostředí EIA musí začít nejpozději na podzim.

Po „dé jedničce” se jezdí už půl století

Historie

Přípravu této stavby však provázejí odvolání a žaloby několika spolků, kterými se následně zabývají úřady i soudy.

Foto: archiv Archeologického centra Olomouc

Nalezené zrekonstruované nádoby

Foto: archiv Archeologického centra Olomouc

Exemplář měděného sekeromlatu s křížovým ostřím

Reklama

Související články

Žena z doby bronzové vládla s muži

Nález ostatků muže a ženy uložených ve velké keramické nádobě u jihošpanělské La Almoloye vyvolal spekulace o podílu žen na vládě v době považované spíše za...

Výběr článků

Načítám