Hlavní obsah

V centru Plzně objevili 500 let starou studnu. Odpad do ní házeli už za Rudolfa II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět století dějin jednoho plzeňského domu nahuštěných do sedmnácti metrů. Tak hluboká je středověká studna, kterou se podařilo objevit v centru města archeologům Západočeské univerzity (ZČU). Naštěstí po ně byla plná odpadků, místní je do ní házeli už za Rudolfa II.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Lenka Starková představuje keramický pohár z druhé poloviny 17. století. Studna, která jej skrývala, je k vidění za ní.

Článek

„Bylo to překvapující, nikdo o této studni nevěděl,“ řekla Právu Lenka Starková, vedoucí výzkumu. Pikantní je, že se skrývala přímo pod okny filozofické fakulty, v níž sídlí i katedra archeologie, ve vnitrobloku u Sedláčkovy ulice.

Podařilo se nalézt tisíce artefaktů.
Lenka Starková, vedoucí výzkumu

„Přišli jsme na ni až loni, když se v rámci rekonstrukce dvora dělal archeologický výzkum,“ vysvětlila Starková.

Foto: ZČU

Nalezené předměty dávají nahlédnout do života měšťanských domácností v období 16. až 20. století.

„Byla kompletně zasypaná. Odkrývala ji specializovaná báňská firma, my jsme přebírali a zpracovávali nalezený materiál,“ podotkla Starková a dodala: „Podařilo se nalézt tisíce artefaktů. Máme kompletní přehled o životě měšťana od 16. do 20. století, a to je skutečně unikum.“

Gigantická popelnice

Archeologové předpokládají, že studnu vyrubali – z velké většiny do skály – už ve středověku, někdy ve 14. století. „Se sedmnácti metry patří mezi ty hlubší, v Plzni studny mívaly kolem dvanácti metrů,“ připomněla Starková.

Foto: ZČU

Historická studna je hluboká 17 metrů.

Foto: ZČU

Napojení spodní části historického potrubí na dřevěnou trámovou podstavu v 15 metrech hloubky studny. Archeologickým odkryvem byly zachyceny prvky původních spojů.

Jenže v 16. století se měšťanské domy začaly napojovat na uliční rozvody a voda ze studny ztratila svůj význam – už se nepila, sloužila jen jako užitková, třeba na zalévání. A tak majitelé začali studnu využívat jako gigantický kontejner.

Studna nalezená pod budoucí D35 je nejstarší dřevěný objekt na světě

Domácí

„Nejstarší vrstva začíná v této době a končí v 18. století. Předmětů z této éry bylo enormní množství, vyzvedávaly se čtyři dny, každý den to bylo až dvě stě kilogramů artefaktů,“ konstatovala Starková.

Foto: ZČU

Detail sacího ventilu (součást pumpovacího systému pro jímání vody ze studny) dřevěného historického potrubí, které bylo objeveno v rámci archeologického výzkumu studny v hloubce pěti metrů.

Další, přes sedm metrů hluboká vrstva, mapuje především 19. století. „To je z archeologického hlediska poměrně opomíjené,“ upozornila archeoložka.

Posledních pár metrů jde už na vrub 20. století, než v 50. letech na místě původního domu vyrostla budova vysoké školy.

Unikátní potrubí

„Nejvíce artefaktů tvoří keramika, zachovala se ve velkých kusech, nádoby půjde opět slepit a zrestaurovat. Našlo se ale i nádherně broušené sklo nebo fragmenty skleněných figurek. A také organické materiály, které se díky tomu, že k nim neměl přístup vzduch, zachovaly ve výborném stavu – boty, kůže, látky, kosti,“ uvedla Starková.

Výjimečným nálezem je zachované svislé dřevěné potrubí, s jehož pomocí se ze studny čerpala voda.

Foto: ZČU

Nález měděné filtrační mřížky, původně využívané pro zakrytí sacího otvoru ve spodní části historického potrubí. Mřížka zabraňovala nasátí větších nečistot.

„Část vystavíme v plzeňském historickém podzemí, část necháme ve studni. Tu upravíme a budeme ji také prezentovat, stejně jako řadu nalezených artefaktů. Poprvé budou k vidění už v rámci zářijové akce Plzeňské dvorky, chystáme i několik menších výstav v rámci univerzity a velkou koncepční v plzeňském Národopisném muzeum, ta by mohla být někdy v roce 2023 nebo 2024,“ doplnila Starková.

V Bráně nebes u Tišnova našli záhadnou kapli

Domácí

Reklama

Související články

Zemřel archeolog Evžen Neustupný

Ve věku 87 let ve čtvrtek zemřel uznávaný archeolog Evžen Neustupný. Informovali o tom zástupci Akademie věd ČR, kde dříve působil. Neustupný v roce 2014...

Kalich ukrýval vzácné písemnosti

Novou krytinu dostane sedlová a valbová část střechy památkově chráněného domu Kalich v centru Litoměřic. Na jeho věži budou provedeny lokální opravy...

Výběr článků

Načítám