Hlavní obsah

Zlaté vejce neznámého tvora? Vědci netuší, co našli na dně oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci objevili na dně oceánu u tichomořského pobřeží Aljašky záhadný zlatý kulovitý útvar, který podle nich může být vejcem nakladeným neznámým mořským tvorem či mořskou houbou. Ale podle svého vyjádření reálně zatím nemají ponětí, co to může být. Nyní objekt analyzuje americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Video o podmořském objevu zprostředkovala agentura AP.

Zlatá koule v oceánu u AljaškyVideo: AP

 
Článek

Hladký objekt se zvláštním otvorem uprostřed byl nalezen v hloubce více než tří kilometrů pomocí dálkově řízeného podmořského robotického průzkumníka.

Vědci z NOAA, kteří kouli objevili, předpokládají, že by se mohlo jednat o vejce nebo mořskou houbu. Nyní provádějí DNA analýzu, aby odhalili původ záhadného lesklého objektu, který podle nich připomíná „kožní tkáň“.

„Snad nic nevyleze ven“

Badatelé použili dálkově ovládanou robotickou ruku k „polechtání“ objektu, díky čemuž zjistili, že má „jemnou kožní“ strukturu. Poté kouli jemně „odsáli“ do trubice pro testování v laboratoři.

Nevídané ohřátí Mexického zálivu trvá. Voda má až 38 stupňů

Věda a školy

Otvor v objektu podle vědců mohl vzniknout vylíhnutím nějakého tvora nebo vniknutím predátora.

„Jen doufám, že když do toho šťouchneme, něco se nerozhodne vylézt ven,“ řekl podle deníku The Guardian jeden z vědců. „Je to jako začátek hororu,“ podotkl.

Některé druhy, a to včetně hlubokomořských tvorů, jako jsou žraloci, kladou své vaječné schránky na mořské dno, což snižuje pravděpodobnost, že je vyplaví mořské proudy. Houby jsou jednodušší vodní živočichové s hustou pórovitou kostrou, kteří se přichycují ke skalám.

Na záběrech pořízených ze dna oceánu měl objekt zlatavý vzhled, což však vědci přičítají odrazu od světlometů ponorky. Fotografie záhadné koule pořízená v laboratoři naznačuje hnědožlutou barvu.

Hlubinná ekoložka Kerry Howellová z univerzity v britském Plymouthu to pro The Guardian okomentovala slovy, že není neobvyklé najít nové druhy během průzkumných misí. „Neobvyklé na této věci však je, že si zatím nejsme jisti, co to vůbec je. Je to vejce, je to houba, co to je?“ uvedla.

„Nevypadá to jako jakékoli vejce, které jsem kdy viděla,“ dodala.

Objekt byl odhalen v rámci ponoru, který byl součástí expedice Seascape Alaska 5, která potrvá do 15. září. Mise zkoumá Aljašský záliv (tj. záliv Tichého oceánu) do hloubky zhruba 6,5 kilometru, včetně hlubokomořských korálových a houbových biotopů i geologických útvarů, jako jsou bahenní sopky.

V USA kvůli stoupajícímu oceánu přesunou celé městečko. Vyjde to na miliardy

Amerika

Ústecká univerzita pomáhá odhalit tajemství superodolných želvušek

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám