Hlavní obsah

V USA kvůli stoupajícímu oceánu přesunou celé městečko. Vyjde to na miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indiánské městečko Taholah v rezervaci kmene Quinault asi 250 kilometrů západně od Seattlu čeká vynucené stěhování. Kvůli stoupající hladině Pacifiku a neustále se zhoršujícím záplavám má být celá osada přesunuta asi o 1,5 kilometru výš na kopec. Záběry z projektu, který vyjde na 450 milionů dolarů (téměř 10 miliard korun), v úterý zveřejnila agentura Reuters.

V USA přesouvají celou vesnici výš na kopec kvůli zvyšující se hladině oceánu. Video: Reuters

 
Článek

„Tohle jsme jako země ještě nikdy neudělali, abychom v reakci na změnu klimatu přesouvali celé komunity. A tak se musíme sami hodně učit, jak tuto práci koordinovat napříč řadou federálních agentur,“ řekl novinářům náměstek ministra vnitra pro indiánské záležitosti Bryan Newland.

Kmen Quinault diskutoval o možnosti přemístění téměř deset let, protože oceán poprvé prorazil mořskou hráz komunity už v roce 2014 a způsobil rozsáhlé škody. Ženijní sbor americké armády tehdy pomohl opravit a zpevnit mořskou hráz, ale masivní záplavy se opakovaly a navíc byly čím dál horší.

V roce 2017 byl proto schválen projekt kompletního přesunu. Počítá s vystavěním nové osady asi 120 metrů nad mořem, tedy mimo zónu ohroženou tsunami a povodněmi, ale stále dostatečně blízko řeky, aby rybolov a kanoistika mohly i nadále hrát nedílnou roli v životě kmene.

Relokace se týká necelé tisícovky obyvatel. Podle informací pramenících ze sčítání z roku 2010 žilo v Taholah 840 obyvatel.

První fáze výstavby v horní části vesnice je už téměř dokončena. Pozemek, na kterém budou postaveny nové domy, byl vyčištěn a stavební čety mají plné ruce práce. Granty federálních úřadů sice pokryjí obecní práce, samotné obytné domy si ale budou muset indiáni na novém místě uhradit ze svého a ne všichni na to mají.

Ve hře je ale částečná pomoc indiánské komunity, s tím, že by si lidé sami hradili jen část nákladů na nové domovy, a cena, kterou měli jejich původní, by se jim z nákladů odečetla.

Klima se nezlepší ani za dalších 30 let

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám