Hlavní obsah

Zemi večer těsně mine asteroid

Novinky,

Zemi ve středu v 18.12 SELČ mine téměř desetimetrový asteroid. Jeho vzdálenost od zemského povrchu bude jen 40 tisíc kilometrů, což je pouhá desetina dráhy mezi Zemí a Měsícem. Okolo 17. září navíc naši planetu čeká průlet ještě mnohem většího, 61metrového asteroidu.

Foto: ESA/P. Carril

Ilustrační foto

Článek

Asteroid pojmenovaný 2016 RB1 „předvede mimořádně blízké setkání s naší planetou", upozorňují stránky projektu Virtual Telescope. Vesmírná podívaná však bude pozorovatelná jen z jižní polokoule.

V době průletu v čase 18.12 bude vesmírné těleso od Země zhruba 40 tisíc kilometrů, zatímco Měsíc ji obíhá ve vzdálenosti 384 tisíc kilometrů.

Ničivý, ale velmi vzdálený

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) upozornil, že kolem Země proletí ve stejný den i mnohem větší asteroid, více než kilometr a půl dlouhý. Ten by měl dokonce potenciál vyhladit lidstvo, naštěstí ale proletí ve vzdálenosti  11,7 miliónu kilometrů.

Další velký asteroid by se měl k naší planetě přiblížit příští týden, konkrétně 17. září. Přesný čas příletu zatím není jistý, jeho vzdálenost by opět měla být výrazně menší. Zemi mine rychlostí 50 tisíc kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám