Hlavní obsah

Zdravotním sestrám stačí pět let vzdělávání

– Praha

Zdravotním sestrám bude nově stačit střední zdravotní škola a jeden rok vyššího odborného vzdělání. Dosud musely mít vysokou školu. Novela zákona o vzdělávání nelékařských pracovníků, která vstoupila v platnost 1. července, zavádí také například odbornost terapeuta tradiční čínské medicíny. Nastupující zdravotničtí záchranáři budou muset absolvovat praxi v nemocnicích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Změna ve vzdělávání sester nastane od září. Bude se týkat zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují. Model zvaný 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem.

Lékařská komora: Léčitelé nejsou zdravotníci

Novela zákona rovněž zařazuje terapeuty tradiční čínské medicíny mezi zdravotnické pracovníky, což kritizovala Česká lékařská komora i Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně.

Poukazují na to, že léčitelé nejsou v žádné evropské zemi považováni v právním smyslu za zdravotníky. Podle Komory tradiční čínské medicíny je zákon prvním krokem k tomu, aby mohl vzniknout akreditovaný studijní obor.

Vypuštění arteterapie

Zákon také zavádí obor behaviorálního analytika, jejich asistenty a techniky. Obor souvisí s terapií pro lidi s poruchou autistického spektra. V zákoně naopak nově nebude arteterapie.

Ministerstvo zdravotnictví ve zdůvodnění jejího vypuštění mimo jiné uvedlo, že od doby, co byla profese v zákoně zakotvena, nezískal způsobilost k výkonu tohoto povolání ani jeden arteterapeut.

Zrušení povinnosti doplnit si vzdělání

Nastupující zdravotničtí záchranáři budou muset podle sněmovních úprav absolvovat před nástupem do výjezdní skupiny roční praxi na anesteziologicko-resuscitačním úseku, na úseku intenzivní péče nebo úseku akutního příjmu.

Porodní asistentky se nebudou smět starat o kojence, tedy o děti od 29. dne po narození. Poslanci poukazovali na to, že je to práce pro dětské sestry.

Vládní norma taky zruší povinnost doplnit si vysokoškolské vzdělání pro ty, kteří desítky let ve zdravotnictví pracují. Zanikne rovněž kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání a podle ministerstva zdravotnictví neplnil dostatečně motivační roli ani nebyl dostatečně efektivní.

Reklama

Související články

Nejlepší zdravotní sestry dostaly ocenění

Sestrou roku 2016 v ošetřovatelské péči se stala staniční sestra Jitka Coufalová z ostravské fakultní nemocnice. Cenu v oblasti managementu a vzdělávání získal...

Výběr článků

Načítám