Hlavní obsah

Na oběžnou dráhu míří první raketa z většiny vyrobená pomocí 3D tisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na americkém mysu Canaveral na Floridě se v sobotu uskutečnil druhý pokus o start rakety Terran 1, která se jako první na světě chlubí tím, že většina jejích částí včetně motorů byla vytištěna na 3D tiskárně. Za vývojem rakety stojí společnost Relativity Space. První pokus, jenž se uskutečnil ve středu, musel být přerušen kvůli potížím s teplotou pohonných látek v raketě. Druhý pokus přerušil silný vítr.

Živě: Do kosmu startuje první raketa vyrobená převážně na 3D tiskárněVideo: Reuters

 
Článek

Vesmírná raketa Terran 1 během sobotního tříhodinového startovacího okna neopustila floridský mys Canaveral. V čase od 19:00 do 22:00 SEČ silně foukal vítr, start byl opakovaně odložen o desítky minut a nakonec bez uvedení důvodů zrušen. O třetím pokusu o start slíbila firma na závěr přímého přenosu informovat později.

Dvoustupňová raketa Terran 1 měří na výšku 33,5 metru a v průměru má 2,3 metru. Na 3D tiskárně bylo vytištěno 85 procent dílů, a to včetně motorů. Těch má raketa celkem deset, devět z nich se nachází v prvním stupni a jeden ve druhém stupni.

Palivo představuje směs kapalného kyslíku a zkapalněného zemního plynu. Na nízkou oběžnou dráhu má raketa zvládnout vynést až 1250 kilogramů nákladu. Do budoucna by chtěla společnost zvýšit množství částí vytištěných na 3D tiskárně až na 95 procent.

Terran 1 by měl otevřít cestu k levnější a dostupnější přepravě nákladů na oběžnou dráhu. Relativity Space uvádí, že je schopna raketu díky 3D tisku zhotovit do 60 dnů. Cena za jeden start se odhaduje na 12 milionů dolarů (v přepočtu kolem 265 milionů korun). Pro srovnání, start jedné rakety, kterou na oběžnou dráhu vypustí americká NASA, stojí v průměru 450 milionů dolarů (v přepočtu téměř 10 miliard korun).

První pokus o vypuštění Terran 1 z mysu Canaveral se uskutečnil ve středu. Musel se ale přerušit kvůli nadměrnému překročení teploty pohonných látek v druhém stupni rakety. Opětovný start společnost nestihla kvůli promeškání tříhodinového startovacího okna, které jí bylo pro vypuštění rakety vyčleněno.

Podle vyjádření šéfa společnosti Tima Ellise na Twitteru poskytne pokus o start rakety, nehledě na to, jak dopadne, užitečná data a vědomosti pro vývoj budoucích technologií.

Ve vývoji už je totiž také nástupkyně rakety Terran 1, která nese označení Terran R. Ta by měla být schopná opakovaného využití a na oběžnou dráhu by měla zvládnout vynést až 20 tun nákladu. První zkušební let Terran R očekává společnost nejdříve v příštím roce.

Česko se chce podílet nejen na letu na Měsíc. Vláda schválila přistoupení k iniciativě USA

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám