Hlavní obsah

Zaměstnavatelé neradi uznávají úrazy

Právo, kil

Státnímu úřadu inspekce práce bylo za první čtvrtletí letošního roku hlášeno 7413 pracovních úrazů, z nichž bylo 15 smrtelných a 268 vážných. Na dodržování bezpečnosti práce se letos doposud zaměřilo 2267 kontrol, zjištěno bylo 4346 nedostatků. Zaměstnavatelé navíc pracovní úrazy často neuznávají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

K rizikovým povoláním patří i revizor. Ilustrační foto

Článek

Prvním, kdo letos zemřel v práci, byl popelář, který stál na stupačce vozu komunálního odpadu. Ten dostal smyk a pracovníka přimáčkl ke kontejneru.

„Vysněné dětské povolání popelář je v rámci životního pojištění zařazeno do druhé skupiny se zvýšeným nebezpečím, naopak zcela bezpečné z pohledu pracovních úrazů je být poslancem či senátorem,“ komentuje situaci Eva Svobodová, tisková mluvčí pojišťovny Uniqa. [celá zpráva]

Ze statistik tohoto pojišťovacího ústavu vyplývá, že velmi riziková je i práce se zvířaty. Podle Státního úřadu inspekce práce se plná třetina pracovních úrazů v zemědělství stala v loňském roce právě při práci se zvířaty.

Proto chce letos inspekce cíleně kontrolovat zaměstnavatele, kteří se chovem zvířat zabývají.

Revizor je riziková profese

Nebezpečí přichází nejen od zvířat a techniky, ale i od lidí. Důkazem jsou revizoři. Jenom v Praze jich bylo v minulém roce napadeno třiašedesát, což je o 18 méně než v roce 2015.

Problémů s neuznanými pracovními úrazy v poslední době přibývá.

„Mezi nejčastější patří především úrazy v oblasti obličeje – poranění očí, úst, zlomeniny nosu a vyražené zuby, dále pak také pohmoždění v oblasti krční a bederní páteře, úrazy dolních a horních končetin, tržné rány. Bohužel například došlo i na výhrůžku střelnou zbraní,“ vyjmenovává některé důsledky nevděčné profese mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková.

Problémy s uznáním nároku

Ze statistik společnosti Vaše nároky, která se zabývá odškodněním za pracovní úrazy, vyplývá, že problémů s neuznanými pracovními úrazy v poslední době přibývá.

„První věc, kterou bude při evidenci úrazu zaměstnavatel řešit, je, zda měl zaměstnanec při práci předepsané rukavice, brýle, helmu či další povinné ochranné pomůcky a jestli byl střízlivý,“ vysvětluje právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky s tím, že podstatné je, zda nedošlo k porušení předpisů a zaměstnanec se nevystavil zbytečně riziku.

Dalším případem, kdy zaměstnavatelé pracovní úrazy často neuznávají, je situace, kdy se zaměstnanec zraní při činnosti, která nesouvisí s jeho pracovní pozicí. Tyto případy však bývají podle Nováka velmi sporné a záleží na tom, co má zaměstnanec přesně v popisu práce uvedeno.

Výmluvy zaměstnavatelů

Zaměstnavatelé se často vymlouvají na to, že pracovní úraz se stal před začátkem pracovní doby.

„Nedávno jsme například řešili případ, kdy se zaměstnankyně zranila na schodech, když pět minut před začátkem směny přecházela z šatny na pracoviště. Jelikož se však jednalo o činnost, která byla v přímé souvislosti s prací, a navíc ke zranění došlo v budově zaměstnavatele, její nárok na odškodnění byl uznán jako oprávněný,“ vysvětluje Novák.

Úraz musíte hlásit

Nejdůležitější je, aby bezprostředně po nehodě došlo k nahlášení pracovního úrazu nadřízenému. Následně pak musí dojít k evidenci pracovního úrazu do knihy úrazů, kterou je ze zákona každý zaměstnavatel povinen vést.

Pokud zaměstnavatel odmítá pracovní úraz uznat nebo nechce vyplatit odškodnění, může se poškozený obrátit na právníka, případně na soud. Množí se i případy, kdy se lidé obracejí na úřad ombudsmana.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám