Hlavní obsah

Kvůli pracovním úrazům loni zemřelo 98 lidí

Novinky,

V roce 2016 se dle Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) přihodilo v České republice celkem 98 smrtelných pracovních úrazů. Je to o 25 méně než v roce předchozím.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Každá pojišťovna si sestavuje dle svých statistik vlastní žebříčky rizikovosti profesí. „Čím vyšší riziková skupina, tím větší riziko a vyšší pojistné,“ uvedl Petr Milata z ČSOB Pojišťovny, která k rozlišení rizikovosti využívá čtyřúrovňový systém. Každá riziková skupina zahrnuje i sporty.

V první skupině je diskžokej, kněz, profesionální hráč bowlingu či cvičitel jógy, ve třetí jsou například zkušební piloti nebo závodníci na bobu. Čtvrtá skupina zahrnuje kaskadéry nebo sportovce na nejvyšší úrovni. Pojišťovna Kooperativa využívá rizikové kategorie jen tři.

Prvním, kdo letos podlehl pracovnímu úrazu, byl popelář, který stál na stupačce vozu komunálního odpadu. To dostalo smyk a pracovníka přimáčklo ke kontejneru.

„Povolání popelář je zařazeno do druhé skupiny se zvýšeným nebezpečím,“ upozornila Eva Svobodová, tisková mluvčí UNIQA pojišťovny. „Naopak zcela bezpečné z pohledu pracovních úrazů je být poslancem či senátorem,” dodala.

V zemědělství zabíjel býk

Při práci se zvířaty záleží na tom, o jak velkého a nebezpečného živočicha se jedná. „Jako nejméně spolehliví parťáci jsou hodnoceni koně. Žokej se řadí do nejrizikovější skupiny, ošetřovatel koní do třetí skupiny s vysokým rizikem. Krotitel divokých zvířat běžné pojištění proti úrazu nebo invaliditě kvůli extrémnímu nebezpečí nezíská,“ doplnila Svobodová s tím, že jako rizikové povolání jsou hodnoceni i včelaři.

První letošní smrtelný pracovní úraz v zemědělství měl však na svědomí býk. Zaměstnanec měl vyčistit kotce, při vyhánění býků ze stáje jeden z nich zaměstnance napadl, rohem jej zasáhl do krku a způsobil mu smrtelná zranění.

Podle SÚIP se v loňském roce třetina z celkového počtu pracovních úrazů v zemědělství stala při práci se zvířaty. Proto chce letos inspekce cíleně kontrolovat takové zaměstnavatele.

Riziková práce ve výškách i v podzemí

Jako vysoce riziková jsou hodnocena povolání ve výškách nebo naopak v podzemí. Profese jako piloti, lešenáři, pokrývači nebo specializovaní výškaři, stejně tak horníci či záchranáři v hlubinných dolech si za pojištění připlatí. Speleologové nebo potápěči pak běžné pojištění již nepořídí a musí si ho sjednat individuálně dle konkrétních podmínek práce.

Nejvyšší míru ohrožení vykazují například pyrotechnici, střelmistři, tělesná stráž, pracovníci ve vězeňské službě nebo profesionální vojáci. Dalšími problematickými profesemi jsou pro pojišťovny zátěžová povolání, například lakýrník, hutník, pracovníci v těžkém průmyslu, stěhováci, svářeči nebo třeba tovární testovací jezdci. Nebezpečná je i práce lodníka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám