Hlavní obsah

Světový den bezpečnosti práce připomíná památku obětí pracovních úrazů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Datum 28. dubna připomíná Světový den bezpečnosti a zdraví na pracovišti. Z iniciativy Mezinárodní organizace práce (ILO) se slaví od roku 2003. Zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) proto v poledne symbolicky pokladli 104 křížů za oběti smrtelných pracovních úrazů z loňského roku. Počet pracovních úrazů sice loni poklesl, odbory i tak nabádají k opatrnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Josef Středula

Článek

Na celém světě si odbory připomínají památku obětí pracovních úrazů, nemocí z povolání a zraněných při práci. Hlavním smyslem je poukazovat na nutnost zdravého pracovní prostředí a zdůrazňovat podle odborů stále podceňovaný význam prevence v oblasti bezpečnosti práce.

Státní úřad inspekce práce (SÚIP) a Český báňský úřad evidují z loňského roku 104 smrtelných pracovních úrazů. V roce 2015 se jich stalo 131. Nejčastěji k nim dochází u řidičů a stavebních dělníků.

Kontroly odborových inspektorů

„Jsme přesvědčeni, že k příznivějšímu výsledku významně přispěla i kontrolní činnost odborových inspektorů bezpečnosti práce, kteří v loňském roce provedli 2402 kontrol a odhalili téměř 8700 závad,“ uvedla místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová.

ČR podle ní patří mezi země s největším fondem pracovní doby kvůli velké přesčasové práci, která spolu s nedodržováním přestávek a nedostatečným odpočinkem vede k nárůstu stresové zátěže. „Ta se stává podhoubím pro pracovní úrazy,“ upozorňuje.

Pravomoc zastavit práci

Předseda ČMKOS Josef Středula usiluje o to, aby se v rámci právě projednávané novely zákoníku práce odborům dala zpět pravomoc, kdy v případech vážného ohrožení zdraví a života zaměstnanců mohou zastavit práci, jestliže v dané firmě působí.

Za rok 2016 SÚIP celkem eviduje 44 401 pracovních úrazů, z nichž bylo 1304 závažných a právě 104 smrtelných.

Před sídlem ČMKOS se na náměstí Winstona Churchilla v Praze ve 12 hodin za účasti ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD), generálního inspektora SÚIP Rudolfa Hahna, předsedy ČMKOS Josefa Středuly a místopředsedkyně Radky Sokolové uskutečnil pietní akt za 104 zmařených lidských životů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám