Hlavní obsah

Zaměstnavatelé mohou žádat o příspěvek na podporu vzdělávání pracovníků

Novinky,

Od středy 1. listopadu mohou zaměstnavatelé opět žádat o příspěvek v rámci III. výzvy v projektu Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II (POVEZ II). Úřad práce zahájil příjem žádostí v 11.00.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Projekt realizuje Úřad práce ČR v rámci evropského Operačního programu Zaměstnanost, a to v období od prosince 2015 do 30. listopadu 2020. Díky němu mohou zaměstnavatelé získat finanční příspěvky na zvyšování odborných znalostí a dovedností stávajících i budoucích zaměstnanců.

Pomoci má rovněž těm, kteří právě nastoupili a potřebují více času na zaučení. Zapojit se do něj mohou také osoby samostatně výdělečně činné.

Příjem žádostí o příspěvky probíhá elektronicky prostřednictvím webové aplikace. Žadatel může v aktuální kolové výzvě odeslat maximálně pět žádostí v rámci celé republiky. Úřad práce má v rámci výzvy k dispozici celkem 1,5 miliardy korun. Po vyčerpání této částky příjem žádostí ukončí.

Jazyková výuka

V rámci projektu POVEZ II podpoří úřad například odbornou jazykovou výuku v minimálním rozsahu 40 hodin na jednoho účastníka. Do vzdělávacích kurzů v rámci aktuální výzvy lze zařadit jen osoby, které dosud projekt nepodpořil, případně lidi, kteří od začátku projektu absolvovali vzdělávání v součtu méně než 40 hodin.

Při posuzování žádostí se zohledňuje, zda poskytnutá podpora pomůže zlepšit situaci na konkrétním trhu práce či jestli bude mít vzdělávání pozitivní dopad na podnik i samotného zaměstnance. Příspěvek na vzdělávací aktivitu může dosáhnout až 85 procent skutečně vynaložených nákladů.

V předchozí výzvě projevila zájem o vstup do projektu řada firem. Úřad práce přijal 12 700 žádostí o příspěvek na vzdělávání 58 tisíc zaměstnanců, z toho bylo šest tisíc starších 54 let.

Právě různé procesy celoživotního učení mohou v důsledku přispívat ke snižování nezaměstnanosti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám