Hlavní obsah

Nový projekt pomohl lidem s nízkou kvalifikací získat práci

Právo, kil

Více než osm stovek dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů o práci s nízkou kvalifikací dostalo prostřednictvím projektu „Společně to dokážeme“ v Ústeckém kraji možnost zapojit se do běžného života. Třetině z nich se podařilo získat práci. Projekt realizuje krajská pobočka Úřadu práce ČR, financuje ho Evropský sociální fond a český státní rozpočet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Cílem projektu, který běží v Ústeckém kraji od dubna 2016, je zprostředkovat účastníkům komplex služeb, který jim pomůže při hledání zaměstnání, řešení finanční situace či v otázkách bydlení.

Ztráta pracovních návyků

„Snažíme se řešit problematiku dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů s nízkou kvalifikací, kteří trpí sociálním vyloučením nebo jim sociální vyloučení hrozí. Ke konci srpna 2017 tvořili lidé, kteří jsou v evidenci úřadu práce déle než rok, 44 procent z celkového počtu uchazečů v rámci Ústeckého kraje. Hlavními překážkami jejich umístění na trh práce jsou zejména ztráta pracovních návyků a kumulace několika handicapů (dlouhodobá evidence, základní vzdělání, exekuce, zdravotní omezení),“ shrnul ředitel krajské pobočky úřadu Radim Gabriel.

Projekt nabízí účastníkům řadu aktivit. Mezi stěžejní patří individuální nebo skupinové poradenství, pracovní či bilanční diagnostika, motivační aktivity v podobě školení a v neposlední řadě také rekvalifikace, jejíž obsah plně odpovídá požadavkům a potřebám regionálních zaměstnavatelů.

Práce na zkoušku

Další významnou aktivitou projektu je „Práce na zkoušku“, která umožňuje jak zaměstnavateli, tak i samotnému účastníkovi vyzkoušet si vzájemnou spolupráci, a to po dobu jednoho až tří měsíců v rozsahu maximálně poloviny stanovené týdenní pracovní doby (20 hodin/týden).

Úřad práce pak přispívá zaměstnavateli na částečnou úhradu mzdových nákladů. Maximální částka takto vyplacené podpory činí 10 až 12 tisíc Kč podle dosaženého vzdělání přijatého uchazeče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám