Hlavní obsah

Zájem o maturitu z němčiny nebo ruštiny klesl za 10 let na čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zájem o státní maturitu z jiného cizího jazyka než angličtiny v uplynulých deseti letech klesl zhruba na čtvrtinu. Zatímco v roce 2011 si němčinu, ruštinu, francouzštinu či španělštinu u státní maturitní zkoušky vybralo kolem 12 procent maturantů, letos to byla jen tři procenta. Podíl studentů, kteří si zvolili angličtinu, naopak vzrostl ze 48,4 na 78 procent, vyplývá ze statistik Cermatu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Státní maturita, kterou organizuje společnost Cermat, se skládá ze dvou předmětů. Pro všechny je povinná čeština, druhý předmět si studenti mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem, kterému i kvůli vysoké neúspěšnosti u zkoušky z matematiky dává většina přednost.

Zájem o maturitu z cizího jazyka se proti matematice v posledních deseti letech zvýšil ze 60 na 81 procent. Čím dál víc dominuje angličtina, ke které se letos přihlásilo 78 procent maturantů. V roce 2011 to bylo 48,4 procenta. Zájem o jiné cizí jazyky naproti tomu klesl na tři procenta.

Většina jazykových škol zřejmě dokončí školní rok s výukou na dálku, tvrdí asociace

Věda a školy

Nejvýraznější je pokles zájmu o němčinu. Před deseti roky si ji vybrala zhruba desetina maturujících, nyní 1,8 procenta. Nejvyšší zájem o ni letos byl ve zdravotnických oborech, a to kolem šesti procent. Na nástavbách, kde z němčiny maturovalo vždy poměrně hodně žáků, se jejich podíl snížil od roku 2015 z asi 13 na 4,5 procenta.

Relativně stabilní zájem o německý jazyk zůstává na gymnáziích, a to mezi dvěma až čtyřmi procenty. Nejvíc studentů maturuje z němčiny stále v Karlovarském kraji, i tam se ale jejich podíl od roku 2015 snížil z pětiny na asi 8,4 procenta. Nejméně se z němčiny maturuje v Moravskoslezském kraji, kde ji letos zvolilo 0,5 procenta žáků.

Na středních školách odstartovalo období ústních maturit. Potrvá až do 23. července

Věda a školy

K ruštině se před deseti lety přihlásilo 1,4 procenta maturantů, letos jedno procento. Nejoblíbenější zůstává na nástavbách, kde z ní maturuje asi 2,8 procenta přihlášených. Naopak na gymnáziích či na učilištích je to kolem poloviny procenta.

Co se týče regionálního rozložení, volí si nejčastěji ruštinu maturanti v Královéhradeckém kraji (1,7 procenta) či v Praze (1,6 pct), nejméně často naopak v Jihočeském kraji (0,1 pct).

Minoritní volbou zůstávají španělština a francouzština. Před deseti lety se k maturitě z francouzského jazyka přihlásilo 0,25 procenta studentů a ke španělskému jazyku 0,21 procenta. Letos si francouzštinu vybralo 0,23 procenta a španělštinu 0,11 procenta maturantů.

U angličtiny mírné zhoršení

Z nedávno zveřejněných výsledků květnových maturitních testů plyne, že neúspěšnost v maturitě z angličtiny letos stoupla z loňských 5,1 procenta na 6,7 procenta. V němčině naopak klesla z 26,6 na 23,1 procenta.

V ruštině se snížila z 12 na 9,9 procenta a ve španělštině z 3,1 na 2,4 procenta. Test z francouzštiny zvládli letos v květnu všichni maturanti.

Z matematiky propadlo 16,8 procenta maturantů, z češtiny 4,9

Věda a školy

Počet studentů, kteří šli ke zkoušce poprvé, v souvislosti s demografickým vývojem mezi roky 2011 a 2018 klesal, další dva roky stagnoval a letos se opět trochu zvýšil. V roce 2011 bylo přihlášených ke druhé zkoušce kolem 98 tisíc, tento rok asi 71 tisíc studentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám