Hlavní obsah

Záhadu pekingského člověka možná objasní nová stopa k fosiliím

Johannesburg

Slibná stopa oživující naději na vyřešení jedné z největších archeologických záhad - místa, kde se nacházejí ztracené fosilie pekingského člověka - se objevila v pamětech amerického námořního veterána z 2. světové války. O závěrech, k nimž dospěl na základě líčení Richarda M. Bowena sepsaného jeho synem, informoval renomovaný jihoafrický paleontolog Lee Berger.

Článek

Fosilie takzvaného pekingského člověka (Homo erectus pekinensis) podle nich možná leží pod pozemkem parkoviště v čínském severním přístavu Čchin-chuang-tao. Právě tam prý námořní veterán viděl v roce 1947 dvě bedny s kostmi. Kosti člověka pekingského, známého také jako Sinanthropus pekinensis, byly nalezeny ve 20. letech minulého století při vykopávkách v Čou-kchou-tienu v blízkosti Pekingu a vědci nyní předpokládají, že jsou staré asi tři čtvrtě miliónu let.

Fosilie, které jsou podle vědců klíčem ke studiu počátků lidského rodu, zmizely v době propuknutí války v Tichomoří během transportu do bezpečí v USA. To, co Bowen viděl v roce 1947, by mohly být právě fosílie pekingského člověka v americkém Camp Holcomb, domnívají se vědci.

Bedny použil jako kulometné hnízdo

Bowen v roce 2010 vyprávěl svému synovi, jak vykopal dřevěné bedny ostatků a použil je jako kulometné hnízdo, když na základnu zaútočily desetitisíce vojáků komunistické Číny. On sám byl při útoku zajat. Veteránova rodina pak kontaktovala jihoafrickou univerzitu proslavenou archeologickým výzkumem, který vyústil do soudobých studií prehistorie a objevů fosilií v jihoafrické "kolébce lidstva". Veterán Bowen nyní napjatě čeká, zda jeho vzpomínky a záznamy nahrané jeho synem pomohou ukončit šedesát let trvající pátrání po pekingském člověku.

Jihoafričan Berger a dva jeho kolegové Wu Li a Sü Ťie-wu z pekingského Institutu paleontologie obratlovců a paleoantropologie prostudovali líčení veterána námořnictva a "shledali ho snad nejhodnověrnějším záznamem o posledním spatření těchto důležitých fosilií", uvedla v prohlášení johannesburgská univerzita.

Tučné nálezné zatím nepomohlo

Připomněla při tom skutečnost, že navzdory jednomu z nejintenzivnějších hledání v historii archeologie trvajícímu přes šest desetiletí, i přes nabízené nezanedbatelné odměny, se dosud nevynořil žádný ověřitelný náznak o místě, kde se fosilie nacházejí.

Vědci navštívili přístav Čchin-chuang-tao, kde Bowen naposledy bedny s kostmi viděl. Ty by podle nich mohly být pohřbeny v dolní vrstvě pod nynějším parkovištěm v části města, kde se horečně staví.

Leží pod asfaltem?

"Jestli tam ty fosilie byly, možná jsou pro historii ztracené, nebo jsou možná ještě pořád pohřbeny pod několika stopami asfaltu," stojí v univerzitním prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám