Hlavní obsah

Začala akce Pěšky do školy. Má zlepšit pohyb dětí a omezit jízdu auty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí 18. září odstartoval sedmý ročník akce Pěšky do školy, která se koná jako součást Evropského týdne mobility. Jejím cílem je zlepšit pohyb dětí a omezit jejich dovážení do škol auty. Zapojit se mohou školy, jednotlivé třídy nebo rodiče s dětmi.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Letos se výzvy zúčastní 439 škol, z toho 378 základních, devět středních a 52 mateřských. Celkem se zapojí více než 100 tisíc dětí z celé ČR. V zemi je podle statistik ministerstva školství zhruba 4260 základních škol.

Čím méně aut podle organizátorů přijede až před školu, tím bezpečněji a příjemněji tam bude. „Pěšky do školy snižuje počet aut před školami v dobu konání akce. Před některými školami nezastavilo žádné auto, průměrně se počet aut před zapojenými školami snížil o polovinu,“ uvedli pořadatelé výzvy po loňském ročníku.

Děti mohou do školy dorazit také na kole, na koloběžce, skateboardu nebo i městskou hromadnou dopravou.

200 korun za vjezd? Praha chce od ledna kasírovat řidiče mířící do centra

Domácí

Soutěž o třídu, která nejvíce chodí

Čím déle podle organizátorů akce ve škole trvá, tím větší je pravděpodobnost, že změna dopravního chování bude mít trvalý charakter.

„Obzvláště školy, které se zapojují pravidelně, pozorují trvalý pokles dětí dovážených do školy autem. Účast v soutěži o třídu, která nejvíce chodí, zvyšuje motivaci k pěší dopravě a může pozitivně ovlivnit zažité způsoby dopravy,“ dodali.

Podle průzkumu, který autoři projektu prezentovali, si téměř dvě třetiny učitelů myslí, že je před jejich školou příliš velký provoz. Třetina z nich uvedla, že řidiči porušují dopravní předpisy. Jako problém někteří vidí také chybějící stojany na kola a koloběžky. Podle pětiny kantorů ale nejsou bezpečné ani pěší cesty vedoucí ke škole.

Digitalizace přijímaček konečně přinese potřebná data. Mohlo by to proměnit celý středoškolský systém

Chuťovky

Jak se za posledních 40 let změnily české školy?

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám