Hlavní obsah

Záběry od „očitého svědka“. Největší ledová kra na světě putuje oceánem u Antarktidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura Reuters zprostředkovala působivé videozáběry, které v neděli 14. ledna pořídil novozélandský fotograf Rob Suisted. Během své lodní výpravy ve vodách Jižního oceánu zachytil ledovou kru pojmenovanou A23a, která je největší na světě. Mohutný blok ledu o rozloze 3900-4000 km čtverečních je podle satelitních snímků unášen proudem kolem severního cípu Antarktického poloostrova.

Největší ledová kra na světě se pohybuje Jižním oceánem, zachytil ji fotograf z Nového ZélanduVideo: Reuters

 
Článek

Ledová masa o velikosti Zlínského kraje putuje oceánem za pomoci silných větrů a mořských proudů.

„Tady máme ledovou kru A23a, v současnosti největší na světě. Má asi 3900 kilometrů čtverečních (…), v nejvyšším bodě je vysoký 400 metrů, což je dvojnásobek délky naší lodě. Tento objekt se před více než 35 lety odtrhl od ledového šelfu Filchner. Konečně je volný a dostal se do Jižního (Antarktického) oceánu,“ shrnul fotograf přírody Suisted.

A23a se v roce 1986 oddělil od antarktické pevniny, konkrétně od Filchnerova ledovcovém šelfu. Brzy však „zakotvil“ ve Weddellově moři, a stal se tak prakticky ledovým ostrovem.

Největší ledovec světa se dal po více než 30 letech do pohybu

Zahraniční

Loni se však dal ostrov do pohybu pryč z vod Antarktidy, jak v listopadu upozornil server zpravodajské stanice BBC. Již koncem listopadu začal míjet severní okraj Antarktického poloostrova.

Po skoro čtyřech desetiletích, kdy byl usazen na mořském dně, se začal posouvat do antarktického cirkumpolárního proudu, který ho má „násilím“ nasměrovat až do vod jižního Atlantiku. Podle dřívějších informací existuje i možnost, že se v oblasti jižního Atlantského oceánu stabilizuje poblíž ostrova Jižní Georgie.

„Nastal jeho čas“

Proč se vlastně ledový kolos „rozhodl“ dát do pohybu zrovna v současnosti?

„Ptal jsem se na to několika kolegů, zajímalo mě, zda to nemohla vyvolat například změna teploty vody u šelfu, ale všichni se obecně shodli, že prostě nastal jeho čas,“ poznamenal nedávno Andrew Fleming z britské kontinentální operace British Antarctic Survey (BAS), který se specializuje na dálkové snímání pohybu ledovců.

Video ukazuje, jak se největší ledovec na světě vzdaluje od antarktické pevniny

Věda a školy

„Od roku 1986 seděl na dně, ale tak dlouho se zmenšoval, až se odlepil a dal se do pohybu. První pohyb jsem zaznamenal už v roce 2020,“ dodal.

Dříve či později má být kra A23a odsouzena k tomu, aby postupně roztál a rozplynul se v oceánu.

Dvacátá expedice vytvoří v Antarktidě dokument o českém výzkumu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám