Hlavní obsah

Webb pořídil nezvyklý snímek Neptunu. Po 33 letech pořádně vidíme jeho prstence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový snímek z vesmírného dalekohledu Jamese Webba (JWST) zveřejněný ve středu odhaluje Neptun v novém světle. Na výsledném záběru jsou působivě vidět jinak těžko detekovatelné prstence této poslední planety naší Sluneční soustavy. Jde o nejjasnější pohled na Neptunovy prstence za více než 30 let.

Foto: NASA, ESA, CSA, and STScI

Bílá barva na planetě Neptun znamená oblaka vysoko v atmosféře ze zmrzlých krystalků metanu. Nejzajímavější jsou ale prstence.

Článek

Webbův snímek Neptunu, který pořídil aparát NIRCam 12. července, poprvé po více než třech desetiletích plně zaostřil na prstence této planety, sdělily americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a Evropská kosmická agentura (ESA).

„Jsou to tři desetiletí, co jsme naposledy viděli tyto slabé prachové prstence, a toto je poprvé, co je vidíme v infračerveném světle,“ cituje zpravodajská stanice CNN Heidi Hammelovou, odbornici na Neptun a interdisciplinární vědkyni z projektu Webbova teleskopu.

Jak se sonda Voyager vzdaluje od Sluneční soustavy, hustota vesmíru roste

Věda a školy

Podobně detailně tyto planetární prstence zachytila sonda Voyager 2, když kolem Neptunu v roce 1989 prosvištěla. Vědci připomínají, že některé z nich nebyly od onoho průletu Voyageru vidět vůbec, natož s takovou jasností.

Kamerové přístroje Webbova teleskopu zkrátka odhalují planetu Neptun v novém světle, radují se astronomové.

Webb se zaměřil na „nedalekou“ mlhovinu Tarantule a odhalil neznámé hvězdy

Věda a školy

Takový Jupiter jsme ještě neviděli. Webbův teleskop se opět předvedl

Věda a školy

Nejvýraznějšími rysy atmosféry Neptunu na snímku jsou série jasných skvrn na jižní polokouli planety, které představují metanová ledová mračna ve vysokých nadmořských výškách. Tenký pruh jasu obíhající kolem rovníku by mohl být „vizuálním podpisem“ globální atmosférické cirkulace, která pohání Neptunovy větry a bouře. Webb navíc poprvé objevil souvislý pás mraků obklopující dříve známý vír na jižním pólu.

JWST rovněž zaznamenal i měsíce tohoto ledového obra.

Pohled Hubbleova teleskopu na tuto planetu vypadá úplně jinak než u Webba. Je to tím, že tyto dva dalekohledy sledovaly planetu v různých vlnových délkách světla.

Malá porucha

Jak na svém Twitteru upozornil specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze, na dalekohledu nyní došlo k závadě na přístroji MIRI.

„Mechanizmus jednoho z kol s difrakčními mřížkami při pohybu vykazoval vyšší tření. Do ukončení vyšetřování tak bylo jeho využívání pozastaveno. MIRI tak, snad pouze dočasně, přišel o jeden z pracovních režimů,“ popsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám