Hlavní obsah

Výstava připomínající Milíčův dům putuje do Benešova

Novinky, Helena Šebestová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výstavu s trochu komplikovaným názvem „Přemysl Pitter - Pavla Moudrá. Milíčův dům na pražském předměstí - příklad česko-německo-židovského soužití“ zvou Státní oblastní archiv v Praze – Státní okresní archiv Benešov a Pedagogické muzeum J. A. Komenského v Praze.

Článek

Výstava, která vznikla v rámci projektu Pedagogického muzea Milíčův dům na pražském předměstí, byla zahájena již 3. prosince 2008 a do konce ledna 2009 ji mohli zájemci navštívit přímo v Milíčově domě (o otevření výstavy jsme psali zde).

Nyní je možné ji od 11. září do 28. října 2009 zhlédnout v budově Státního okresního archivu v Benešově u Prahy, poté se přestěhuje na Vysokou školu polytechnickou v Jihlavě.

Smyslem projektu je připomenout široké veřejnosti se zvláštním důrazem na žáky základních škol a studenty středních škol 75. výročí otevření Milíčova domu. Ten byl otevřen 24. prosince 1933 a jednalo se o ve své době ojedinělé dětské zařízení v Praze i v Československu, kde mohly děti ze sociálně slabých rodin smysluplně trávit volný čas.

Přemysl Pitter

Protestantský kazatel, spisovatel, publicista, pacifista a sociální pracovník, v letech 1924-1942 vydával se spisovatelkou Pavlou Moudrou časopis Sbratření, v roce 1926 začal spolupracovat s Olgou Fierzovou ze Švýcarska. V roce 1933 otevřel v Praze Milíčův dům, který měl sloužit pro mimoškolní aktivity dětí. Za 2. světové války aktivně pomáhal Židům.

Na výstavě je ke zhlédnutí mimo jiné historická fotodokumentace, dále literární doklady o činnosti Přemysla Pittra a Olgy Fierzové či konkrétní doklady vzpomínek dětí, které prožily část svého života v tomto zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám