Hlavní obsah

Freudovu psychoanalýzu využívá každý, mimo psychologů

Novinky, Scio, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Přestože Sigmund Freud stál u zrodu hlubinné psychologie, mezi současnými americkými psychology se mu příliš respektu nedostává. To však neznamená, že by se Freudovi a jeho psychoanalýze akademická půda zcela uzavřela. Naopak, v humanitních oborech nebo v uměleckých kruzích jsou jeho teorie hojně využívány.

Článek

Americká asociace psychoanalytiků zjistila, že současná oddělení psychologie na univerzitách i publikace v tomto oboru jsou psychoanalýzou takřka nedotčeny. Freudově teorii se naopak věnují literáti, filmaři, historici a představitelé humanitních věd.

Freudova psychoanalýza je prý spojována s tématy, kterými se samotný autor vůbec nezabýval. Jeho teorii si oblíbili především zástupci moderních humanitních oborů. Psychoanalýza si získala popularitu v oborech jako jsou gender studies, post-kolonialní studia, francouzský postmodernismus nebo queer teorie.

Americkým psychoanalytikům se spojování Freuda s novými tématy nezamlouvá. "Na mou duši nedokáži pochopit, čím se vlastně zabývají," uvedl na adresu humanitních oborů, které čerpají z Freuda, prezident psychoanalytické asociace Prudence Gourguechon.

Reklama

Související témata:

Související články

Školáci v Bostonu bojují proti stresu jógou

Středoškoláci na bostonském předměstí Needham mají možnost zakusit velmi netradiční výukové metody. Učí se zejména odolnosti vůči stresu a zvládání emocí....

Výběr článků

Načítám