Hlavní obsah

Akreditační komise na Slovensku podrobně hodnotí vysoké školy

Novinky, Jan Zelený, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské vysoké školy jsou v tomto roce vystaveny rozsáhlé kontrole, jejíž výsledky rozhodnou o tom, kolik škol bude do budoucna řazeno mezi univerzity. Akreditační komise na Slovensku letos hodnotí celkem 27 vysokých škol. Se závěry svého hodnocení seznámí v průběhu srpna vládu a ministra školství Jána Mikolaje.

Článek

Ministr Mikolaj (reprezentant strany SNS) již dříve avizoval, že vláda Roberta Fica bude s největší pravděpodobností návrh Akreditační komise akceptovat. Komplexní akreditace zhodnotí celkem 20 veřejných, 4 soukromé a 3 státní vysoké školy.

Slovenská Akreditační komise se ve svém hodnocení zaměřuje na takové oblasti jako je vědecko-výzkumná činnost škol, publikační činnost, vzdělávání doktorandů, hospodaření, čerpání grantů nebo počet studentů na učitele. A právě posledně jmenovaná oblast působí slovenským školám největší problém.

Výsledky rozhodnou o typu školy

Podle výsledků akreditačního šetření budou školy rozděleny na univerzity, vysoké školy a odborné vysoké školy. Členění začne platit od školního roku 2010/2011.

Podle spekulací slovenských médií by se titulem univerzita mohla do budoucna honosit pouze čtvrtina vysokých škol v zemi. Označení univerzita není pro vysoké školy pouze otázkou prestiže. Výrazně totiž může ovlivnit i rozpočet školy. Co se týče financí, vláda je nejštědřejší k univerzitám, naopak nejméně peněz dostávají odborné vysoké školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám