Hlavní obsah

Vysoké teploty mění u agam pohlaví

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agama australská fascinuje vědce několik posledních desetiletí. Během letošních průzkumů se u tohoto plaza, který si díky svému vzhledu vysloužil také přezdívku vousatý drak, podařilo vědcům rozlousknout další tajemství – agamy mění pohlaví podle toho, v jak vysokých teplotách se vyvíjejí jejich vajíčka.

BEZ KOMENTÁŘE: Agama australská

 
Článek

Agama australská se vyskytuje pouze v Austrálii. Vědci studovali život tohoto ještěra ve volné přírodě, přičemž se zaměřili primárně na jeho vajíčka.

U nich během testů zjistili, že z embrya se dvěma chromozómy Z, což je geneticky mužské pohlaví u některých živočichů, se nakonec mohou vyvinout samice. O tom podle studie rozhoduje především teplota vejce, uvedl britský list The Telegraph.

Běžná inkubační doba je cca 60-70 dnů při teplotě okolo 30 °C. Ke změně pohlaví má údajně docházet při zvýšení teploty o několik stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Agama australská

Své poznatky se poté v uplynulých měsících snažili vědci potvrdit během řízených chovných experimentů. Přes stovku vajíček agam vystavili různým inkubačním teplotám. Začali těsně pod hranicí 30 °C a po desetinách stupně u každého dalšího vajíčka přidávali na intenzitě teploty.

U jedenácti embryí, jež byla vystavena nejvyšším teplotám, ukázala chemická analýza, že by se mělo jednat o samce. Ve skutečnosti se ale narodily samičky.

„Zvrat pohlaví plazů jsme byli schopni prokázat ve volné přírodě i v laboratorních podmínkách. Je to fascinující,“ uvedla doktorka Clare Holleleyová z univerzity v Canbeře, která studii agam australských vedla.

Obavy o adaptaci jednotlivých živočišných druhů jsou na místě.
Clare Holleleyová z univerzity v Canbeře

Zajímavé je také to, že u těchto „obrácených“ samic se zvýšila jejich reprodukční schopnost. Za normálních okolností snáší samice agamy australské ročně několik snůšek. Každá z nich přitom obsahuje až čtyřicet vajíček. Samice, které měly být podle genetických testů původně samci, snesly dvakrát více snůšek.

Vědci soudí, že nové poznatky se nemusí týkat pouze agam australských. Podle nich změny klimaty mohou mít podobné důsledky také pro jiné živočišné druhy. To budou ale muset ještě nejprve dokázat další testy.

„Obavy o adaptaci jednotlivých živočišných druhů v důsledku rychlých globálních změn klimatu jsou rozhodně na místě,“ konstatovala Holleleyová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám