Hlavní obsah

Vozítko Curiosity sledovalo na Marsu zatmění Slunce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pasadena

Americké planetární vozítko Curiosity, které zjišťuje, zda na Marsu byly někdy podmínky pro život, zaměřilo své kamery k obloze. Sleduje zatmění Slunce měsícem Phobos, napsala NASA.

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda Curiosity z Marsu zachytila zatmění slunce

 
Článek

Mars má na rozdíl od Země dva přirozené souputníky Phobos a Deimos, takže zatmění jsou častější. Dochází k nim dvakrát za marťanský rok, tedy jednou za pozemský rok. Nynější sezona, jak o ní vědci hovoří, začala před týdnem.

Foto: NASA

Zatmění Slunce na Marsu, způsobené Phobosem

Měsíce také formovaly povrch planety, protože vyvolávají slapové síly. Mars na ně také zpětně působí. Zatímco rychlost Deimosu se podobně jako v případě naší Luny zvětšuje, u Phobosu klesá. Získané obrázky by odborníkům také mohly pomoci objasnit další osud většího z marsovských měsíců. Oběžná dráha Phobosu kolem Marsu se totiž neustále snižuje, takže by se mohl již za deset miliónů let na planetu zřítit. Předpokládá se, že slapové síly měsíc roztrhají, takže by se kolem Marsu mohl vytvořit prstenec, jaký má Saturn.

Foto: NASA

Kámen, který bude zkoumat Curiosity

Vozítko současně postupuje ke geologicky zajímavé oblasti Glenelg, kde se stýkají tři typy terénu. Od přistání urazilo už 289 metrů, ale do Glenelgu musí ujet ještě dalších dvě stě metrů.

Cestou bude také zkoumat tmavý kámen o rozměrech 25 krát 40 centimetrů. U něj se neočekávají žádná překvapení, ale má umožnit ověřit funkci tří zařízení na vozítku, která umožňují zjistit složení horniny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám