Hlavní obsah

Vnuk dobrodruha Cousteaua chystá podmořskou ISS

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavbu podmořské obdoby Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) plánuje oceánograf a filmař Fabien Cousteau, vnuk slavného vynálezce a dobrodruha Jacquese Cousteaua. Dvoupatrovou modulární laboratoř Proteus o rozloze zhruba 370 metrů čtverečních chce umístit na mořské dno u karibského ostrova Curaçao.

Foto: Foto Profi media.cz, Právo

Počítačová vizualizace Cousteauovy hlubinné stanice.

Článek

K tomu ale potřebuje finance, a tak hledá investory. Cousteau podle magazínu Forbes shání 135 milionů dolarů (tři miliardy Kč), jež mají stačit na stavbu a první tři roky provozu. Prozatím nezmínil, kdo jej podpořil a jak.

Strategicky však spolupracuje s dvěma univerzitami a neziskovým výzkumným centrem na Curaçau.

Poslední výměna baterií. Astronauti opět vystoupili z ISS

Věda a školy

Zařízení má poskytnout zázemí expertům zkoumajícím mořský život, změny klimatu i možnosti vývoje nových léků. Celkem jich pojme až dvanáct, a tito tak díky dlouhodobému pobytu pod hladinou nebudou muset dokola procházet procesem postupné dekomprese po každém potopení a vynoření se.

Ačkoliv oceány pokrývají 71 procent povrchu Země, podle odhadu amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) lidstvo prozkoumalo pouhou jeho dvacetinu. Cousteau upozornil, že přitom výzkumu vesmíru se věnuje větší pozornost, a tudíž i peněz. To považuje za paradoxní.

NASA zvažuje, že na ledové měsíce vyšle skákajícího robota na parní pohon

Věda a školy

„Průzkum oceánů je pro naše přežití a trajektorii do budoucna tisíckrát důležitější než průzkum vesmíru. Oceán je systém podpory našeho života,“ konstatoval Cousteau, když nedávno s designérem Yvesem Béharem projekt představoval.

Do budoucna by podle vnuka slavného oceánografa mohlo být po světě víc takových stanic, jež by například také varovaly před tsunami a hurikány.

Jak upozornila stanice CNN, jediné podobné zařízení existuje u pobřeží Floridy. Cousteau zde pobýval měsíc v roce 2014.

Drak ožil. Astronauti popsali cestu atmosférou v lodi Crew Dragon

Věda a školy

Výzkumné pracoviště Aquarius už v 80. letech minulého století navrhla a potom i provozovala právě NOAA. V roce 2013 ho však převzala Floridská mezinárodní univerzita, jelikož americká vláda přestala projekt dotovat.

Proteus poháněný větrnou, sluneční a termální mořskou energií doplní také skleník k pěstování vlastních potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám