Hlavní obsah

Vláda nebere klimatickou krizi vážně, kritizují studenti. Zahajují několikadenní protesty

Novinky, Magdalena Malá, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti z iniciativy Univerzity za klima (UzK) budou protestovat kvůli nečinnosti vlády v otázkách klimatu. Požadují přechod na obnovitelné zdroje a odstoupení od Energetické charty. Průvod začne v úterý 2. května v 16 hodin v Praze u budovy ministerstva financí a povede až k ministerstvu průmyslu. Tam účastníci přenocují a v demonstraci budou pokračovat až do čtvrtka 4. května.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Snímek z listopadového protestu vysokoškoláků kvůli podle nich nedostatečnému postoji vlády k řešení klimatické krize

Článek

Akce iniciativy Univerzity za klima nese název Antifosilní jaro. Organizátoři zveřejnili i přesnou trasu protestního pochodu.

Podle zástupkyně studentů Valerie Vítů je pro energetickou transformaci klíčový vliv právě ministerstva průmyslu a obchodu.

„Zároveň je ale důležité zmínit, že klimatická krize není otázka jednoho ministerstva, ale že se jedná o komplexní problém a je potřeba efektivní koordinace,“ dodala.

Členové „stávkového hnutí“ Univerzity za klima jednali se zástupci ministerstev

Věda a školy

Konec uhlí do 10 let?

Protestující budou po vládě požadovat „rychlý a spravedlivý konec uhlí nejpozději do roku 2033 a masivní investice do obnovitelných zdrojů“, uvedla iniciativa v tiskové zprávě.

Přechod na obnovitelné zdroje požadovali studenti už loni v listopadu, kdy uspořádali univerzitní stávku. Na tu navázali jednáními se zástupci ministerstev.

„Jako obvykle jsme dostali jen falešné sliby o tom, že těžba uhlí skončí v roce 2033 a vzápětí se dozvíme, že dojde k výjimce pro lom Bílina a uhlí se tam bude těžit až do roku 2035,“ řekl člen UzK Matěj Moravanský, který se jednání účastnil.

Vláda se ve svém programovém prohlášení už zavázala k přechodu k nízkoemisním zdrojům do roku 2033, doplňuje však, že „uhelné elektrárny budou odstavovány pod podmínkou zajištění dostatečných záložních kapacit“. Podle Moravanského ale „vláda nebere klimatickou krizi vážně“.

Severočeské doly mohou těžit v Bílině do roku 2035, Greenpeace se odvolá

Ekonomika

Celou akci, konkrétně protestní průvod, zahájí UzK v úterý v 16:00 před ministerstvem financí. Protestující se zároveň „ostře vymezují“ proti prolomení limitů těžby v lomu Bílina. Průvod bude zakončen u budovy ministerstva průmyslu a obchodu, kde mají studenti v plánu následující dvě noci přespávat.

Součástí přespávací akce bude i doprovodný program. V plánu je např. debata o fosilním podnikání nebo povídání o Green Dealu, příchozí budou mít také možnost slyšet čtení environmentální poezie, podívat se na taneční performance nebo si poslechnout koncerty.

Kromě Prahy se Antifosilní jaro uskuteční také v Brně a Olomouci. Brněnská buňka UzK ho odstartuje piknikem v Björnsonově sadu a následně nabídne účastníkům vzdělávací a kulturní program.

V Olomouci proběhne veganský piknik, kromě něj je v plánu též debata o komunitní energetice a jejích legislativních překážkách v ČR nebo čtení environmentální poezie.

KOMENTÁŘ: Green Deal: pohádky a skutečnost – Petr Fiala

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám