Hlavní obsah

Severočeské doly mohou těžit v Bílině do roku 2035, Greenpeace se odvolá

Těžební společnost Severočeské doly může těžit v hnědouhelném dole Bílina až do roku 2035, rozhodl Obvodní báňský úřad v Mostě. Těžební práce v dole tak mohou trvat o pět let déle, než umožňovalo dosavadní povolení. Greenpeace se proti rozhodnutí odvolá, uvedla ve středeční tiskové zprávě environmentální organizace. Prodlužování a rozšiřování těžby v Bílině organizace dlouhodobě kritizuje.

Foto: Profimedia.cz

Povrchový důl Bílina.

Článek

Těžaři se zatím pohybují v rozsahu platných limitů. Vláda ještě na začátku loňského roku před ruskou invazí na Ukrajinu uváděla, že chce vytvořit podmínky pro odklon od uhlí do roku 2033. 

Skupina ČEZ, která ovládá Severočeské doly, se zavázala, že v roce 2030 bude už jen 12,5 procenta elektřiny vyrábět z uhlí.

Greenpeace poukazuje právě na rozpor mezi rozhodnutím báňského úřadu, jehož rozhodnutí je zveřejněné na úřední desce, a záměrem vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

„Je ostudné, že vláda, která si ve svém programovém prohlášení dala za cíl vytvářet podmínky k tomu, aby byl možný odklon od uhlí do roku 2033, neučinila nic proti krokům vedoucím k pokračování těžby na Bílině. Závazek vlády se tak nijak nepromítl do jejího rozhodování a vládních nařízení,“ uvedl Jaroslav Bican, koordinátor energetické kampaně Greenpeace.

S pokračováním hornické činnosti do roku 2035 souhlasili loni zastupitelé Mostu a dalších dotčených obcí. Záměr počítá s vytěžením téměř 150 milionů tun hnědého uhlí. Těžbu hnědého uhlí za současnými limity schválila vláda v roce 2015.

Ministerstvo životního prostředí vydalo v roce 2019 kladný posudek vlivu plánované těžby do roku 2035 na životní prostředí (EIA), doly musí splnit několik podmínek. Odstup od zastavěných území obcí má být 500 metrů.

Severočeské doly mají aktuálně povoleno těžit do roku 2030. Za limity je území o rozloze 5,5 kilometru čtverečních. Proti pokračování těžby uhlí za povolenými limity jsou dlouhodobě ekologické organizace.

OKD bude těžit černé uhlí až do konce roku 2025

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám